Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ka.sé.rol] | کاسيرول

Definisi : (kasérol) sj bekas (bertutup yg dibuat drpd kaca, tanah liat, dsb) yg tahan haba (di­gunakan utk memasak dan menghidangkan makanan yg dimasak). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kaserol


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
casserolekaserolSosiologiTiada1. Mangkuk tebal yang tahan panas yang digunakan untuk memasak dalam ketuhar.,2. Masakan daging cincang atau daging potong dadu dengan campuran sayur-sayuran dan lain-lain yang dimasak dalam ketuhar.
casserolekaserolPentadbiran PerniagaanTiada1. Mangkuk tebal yang tahan panas yang digunakan untuk memasak dalam ketuhar.
casserolekaserolSosiologiTiadaPeriuk yang membolehkan pemanasan di sekelilingnya.
casserole cookingmasakan kaserolPentadbiran PerniagaanTiadaMasakan daging cincang atau daging potong dadu dengan campuran sayur-sayuran seperti puri tomato dan lain-lain yang dimasak di dalam ketuhar.
sauerkrautjeruk kubisMakanan dan PemakananMakananSejenis makanan Jerman diperbuat daripada proses fermentasi campuran kubis racik, garam dan rempah. Bakteria semula jadi yang hadir dalam campuran tersebut akan mengubah gula dalam kubis kepada asid laktik dan asid asetik. Jeruk kubis sesuai dihidangkan dengan sosej, sandwic dan masakan kaserol.

Kembali ke atas