ledot | [l«.dot] | kata adjektif | pekat (biasanya santan). | Ledot betol santan kelape tu. | [l«.dot b«.tol sAn.tAn k«.lA.p« tu] | Pekat betul santan kelapa itu. |
seri kaye | [s«.Äi kA.j«] | | sejenis kuih daripada telur, santan, gula pasir atau gula melaka dan daun pandan (boleh dicampur buah nangka yang didadu dan lain-lain) yang dikukus dan dimakan begitu sahaja atau dengan roti dan lain-lain. | | | |
tepong kusoi | [t«.poN ku.soj] | | sejenis kuih daripada tepung gandum, gula melaka, santan dan setitik kapur sirih yang diadun bersama dan dikukus dengan loyang. Setelah masak, kuih ini dimakan dengan kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam, kuih kaswi. | | | |
kue kapet | [ku.we kA.pet] | | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras, santan, sedikit gula yang dikacau rata. Adunan tersebut dikapit lalu digoreng atau dibakar; opak belanda. | | | |
kue coroh | [ku.we tSo.Äoh] | | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandum, santan, gula, daun pandan dan rempah seperti kayu manis, pekkak (bunga lawang) dan cengkih yang digaul rata sebelum dibakar. | | | |
jongkong | [dZoN.koN] | kata nama | sejenis kuih daripada tepung beras yang dimasak dengan santan, diletakkan sedikit pada daun pisang dan dibubuh sedikit gula melaka, dibungkus dan disemat lidi dan akhirnya dikukus. | | | |
puteri salat | [pu.t«.Äi sA.lAt] | | sejenis kuih daripada pulut yang dikukus bersama santan dan dilapis di atasnya dengan sejenis seri kaya, khususnya seri kaya pandan berwarna hijau, seri muka. | | | |
opak belanda | [o.pA/ b«.lAn.d«] | | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras, santan, sedikit gula dan dikacau rata. Adunan tersebut dikapit lalu digoreng atau dibakar; kue kapet. | | | |
kole kacang | [ko.le kA.tSAN] | | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung kacang hijau, santan dan gula yang dikacau hingga masak sebelum dituang ke dalam loyang. Apabila sejuk, kuih tersebut ditabur dengan tahi minyak sebelum dipotong. | | | |
nagasari | [nA.gA.sA.Äi] | kata nama | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras dan santan yang dimasak bersama dan dibungkus dengan daun pisang, seperti lepat setelah dibubuh pisang di dalamnya dan dikukus. | | | |