Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[rem.pah] | رمڤه

Definisi : (rémpah); rebah-~ jatuh berguling-guling, rebah terguling-guling. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rem.pah] | رمڤه

Definisi : bahan perisa makanan yg terdiri drpd kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, jintan manis, dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rem.pah] | رمڤه

Definisi : benda yg dimasukkan dlm masakan (gulai dll), bumbu: gulai ini cukup ~nya; ~-pawah = ~-perawis = ~-piah berbagai-bagai macam rempah; ~-ratus a) berbagai-bagai macam rempah; b) sj jamu drpd bermacam-macam campuran; c) ki berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit manis, suka duka); rempah-rempah berbagai-bagai macam rem­­pah; merempahi, merempah-rempahi 1. me­masuk­­kan rempah, mencampuri dgn rempah: ia pandai ~ berbagai-bagai masakan; 2. ark mengharumkan dgn bau-bauan, meraksi: ~ mayat melumur mayat dgn minyak dll supaya tidak lekas hancur; perempah barang-barang yg dipakai utk merempahi: lada hitam ~ daging. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rem.pah] | رمڤه

Definisi : ; ~ gunung sj tumbuhan (pokok renek), cucur atap, Baeckia frutescens. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rem.pah] | رمڤه

Definisi : /rémpah/; rebah-rempah jatuh terguling-guling. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[rem.pah] | رمڤه

Definisi : bahan-bahan (spt lada hitam, bunga cengkih) yg dicampurkan dlm masakan utk memberi rasa yg agak pedas. merempahi mencampurkan rempah pd; memberi berempah: Dia ~ masakan itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rempah
Rujuk :ramu, ramuan,

Puisi
 

Sayang tekukur digulai lemak,
     Rempah-rempah dari Jawa;
Biar lumpur jalan semak,
     Rebah-rimpah kumari juga.


Lihat selanjutnya...(4)

Kamus Bahasa Inggeris

KataTakrifSumber
aromatize, aromatisevt 1. make fragrant, mewangikan, mengharumkan, menyedapkan bau: he ~d the stew with spices, dia mewangikan stew itu dgn rempah-rempah; 2. convert to aromatic compound, mengaromatikkan.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
allspicen (spice) rempah allspice.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
curry-powdern serbuk rempah kari.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
garter stitchn awan biji rempah.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
freshadv (in hyphenated compounds) baru: ~ -cut roses, bunga mawar yg baru dipetik; ~ -ground spices, rempah yg baru digiling.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
hotnessn 1. great heat, kepanasan, kehangatan; 2. (of taste) kepedasan: the ~ of the spices, kepedasan rempah itu.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
forthadv (fml or archaic) out, keluar: Portugal sent ~ her sons to discover new routes to the Spice Islands, Portugal menghantar keluar putera-puteranya utk mencari jalan baru ke Kepulauan Rempah; from /this, that/ day ~, /mula dr, mulai (dr)/ hari /ini, itu/; and so ~, dan seterusnya.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
insipidadj (derog) 1. lacking taste, tdk ada rasa, hambar; (of fruit) tawar: the soup is ~, sup itu hambar; if you leave out the spices it will taste ~, jika kamu tdk membubuh rempah-rempahnya, masakan itu akan berasa hambar; 2. dull, uninteresting, membosankan, menjemukan: an ~ girl, without spirit or charm, gadis yg membosankan, yg tdk bersemangat dan tdk menawan; an ~ conversation, perbualan yg membosankan.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
elegiacn 1. (chem) unsur: hydrogen and oxygen are ~s, hidrogen dan oksigen ialah unsur;2. any of the four elements (earth, water, air, fire) unsur; 3. (in pl) the ~s, unsur-unsur alam: the fisherman’s face was bronzed and wrinkled through exposure to the ~s, muka nelayan itu hitam dan berkedut-kedut krn terdedah kpd unsur-unsur alam; to brave the ~s, menghadapi unsur-unsur alam dgn tabah; 4. (in pl) rudiments (of learning) asas, dasar: the ~s of geometry, asas-asas geometri; 5. feature, component, unsur: spice is an important ~ in Indian cuisine, rempah ialah unsur penting dlm masakan orang India;Kamus Inggeris-Melayu Dewan

Kembali ke atas