nyigai | [øi.gAj] | kata kerja | mengambil makanan yang sedang dimasak. | Mok gadoh kat abang, sokmo nyigai. | [mo/ gA.doh kAt A.bAN s/.m øi.gAj ] | Emak memarahi abang kerana sering mengambil makanan yang sedang dimasak. |
kejoi | [k«.dZj] | kata adjektif | berkenaan ikan, ayam, ubi dan lain-lain yang pejal apabila dimasak | Bio kejoi dulu ayam tu baru buat gulai. | [bi.j k«.dZj du.lu A.jAm tu bA.Äu bu.wA/ gu.lAj] | Biarkan pejal dahulu ayam itu barulah dimasak. |
memek | [mE.mE/] | kata adjektif | berkenaan sesuatu yang lembik kerana terlalu lama dimasak seperti ubi, sayur-sayur. | Jangan lame ngat rebuih ubi tu, kang memek. | [dZA.NAn lA.m« NAt Ä«.buC u.bi tu kAN mE.mE/] | Jangan terlalu lama rebus ubi itu, nanti lembek. |
penganan luwe | [p«.NA.nAn lu.w«] | | penganan daripada campuran tepung beras goreng, santan, telur dan dimasak menggunakan acuan. | | | |
lehet | [lE.hEt] | kata adjektif | berkenaan rasa ubi-ubian atau sayur (rebung, labu, kundur) yang telah dimasak kerana keadaannya lembut dan gebu. | Labu tu tok tua lagi, tok lehet buat sayo. | [lA.bu tu t/ tu.wA lA.gi t/ lE.hEt bu.wAt sA.jo] | Labu itu belum cukup tua, tidak sedap dibuat sayur. |
ikan potok | [i.kAn p.t/] | | 1. makanan daripada ikan sungai yang dicampurkan dengan santan pekat, kunyit, cili padi dan dimasak lama dengan api yang perlahan. | | | |
buoh sepang | [bu.wh s«.pAN] | | penganan yang dibuat daripada tepung pulut yang dicampurkan dengan santan dan berintikan kelapa, ia dimasak dengan cara mengaturnya di atas daun pisang dan dikukus. | | | |
kue telipok | [ku.we t«.li.po/] | | penganan berbentuk bintang dibuat daripada tepung pulut yang dicampur dengan santan, gula dan air daun pandan, dimasak dengan cara di alas dengan daun pisang yang dibentuk bulat dan dikukus. | | | |
kue hati pari | [ku.we hA.ti pA.Äi] | | sejenis kuih tradisi pahang, ia dibuat daripada jagung kampung yang dikisar dan diambil patinya, seterusnya dimasak dengan santan pekat dan gula. | | | |
lempap pisang | [l«m.pAp pi.sAN] | | penganan seperti pengat pisang tetapi berkuah sedikit. Pisang dibelah dua tetapi tidak putus kemudian disapu dengan sedikit garam dan dimasak bersama gula dan pati santan. | | | |