gube | [gu.bE] | kata kerja | mengupas kelapa dengan membuang sabut di hadapan dan belakangnya sahaja. | Nyo tu kene gube dulu baru buleh juwe. | [ø tu k«.n« gu.bE du.lu bA.Äu bu.leh dZu.wE] | Kelapa itu perlu gube, baru boleh dijual. |
solak | [s.lA] | kata nama | sejenis alat mengupas kelapa seperti lembing yang dicacak di atas tanah. | Nok koyok nyo banyok kene gune solak. | [n k.j ø bA.ø k«.n« gu.n« s.lA] | Kalau hendak mengupas banyak kelapa perlu menggunakan solak |
stong kelapa | [stoN k«.lA.p«] | | sejenis pokok renek yang berbunga putih, akarnya dibuat ubat resdung. | | | |
daroh | [dA.Äh] | kata nama | daun kelapa kering yang diikat dan dinyalakan sebagai penyuluh pada waktu malam. | Orang dedulu pake daroh bile jalan malam. | [.ÄAN d«.du.lu pA.kE dA.Äh bi.l« dZA.lAn mA.lAm] | Orang dahulu menggunakan daroh apabila berjalan di waktu malam. |
temose | [t«.m.s«] | kata nama | kuih seperti karipap berinti kelapa yang rasanya pedas atau manis. | | | |
sekoi | [s«.koj] | kata nama | bekas air yang diperbuat daripada tempurung kelapa, biasanya disimpan secara digantung (tempurung ditebuk sedikit dan dibubuh tali). | Dulu-dulu orang pake sekoi nok angkat ae. | [du.lu.du.lu .ÄAN pA.kE s«.koj n AN.kAt Ae] | Zaman dahulu, orang menggunakan sekoi untuk mengangkat air. |
kue senyum | [ku.wE s«.øum] | | sagon yang dibuat daripada tepung gandum, kelapa dan gula. | | | |
kalu | [kA.lu] | kata nama | emping pulut yang ditumbuk halus kemudian dicampur kelapa dan gula pasir atau gula kabung. | | | |
sata | [sA.tA] | kata nama | sejenis makanan daripada isi ikan yang dicampur dengan kelapa, kunyit, bawang, halia, serai, kemudian dibungkus dengan daun pisang, dicucuk dgn buluh dan dibakar. | | | |
buoh sepang | [bu.wh s«.pAN] | | penganan yang dibuat daripada tepung pulut yang dicampurkan dengan santan dan berintikan kelapa, ia dimasak dengan cara mengaturnya di atas daun pisang dan dikukus. | | | |