AIS | Ais ialah air yang beku. Suhu sejuk menyebabkan ais terbentuk di tasik dan sungai, dan di atas jalan dan laluan jalan kaki yang basah. Salji, hujan beku, fros, dan hujan air batu ialah ais, begitu juga glasier. Ais terjadi apabila suhu air tulen jatuh kepada 0°C. Suhu ini dikenali sebagai takat beku bagi air. Ia juga dirujuk sebagai titik ais, satu daripada dua titik tetap pada termometer. Air yang mengandungi bendasing, seperti alkohol, garam, atau gula, membeku pada suhu lebih rendah daripada air tulen. Bendasing yang sedemikian boleh ditambah pada air untuk mengelakkannya daripada membeku. Apabila bendasing dicampur pada ais, ia menyebabkan ais cair. | UMUM | |
PH | pH ialah nombor yang digunakan oleh ahli sains untuk menunjukkan kepekatan ion hidrogen dalam larutan. Umumnya pH berbeza-beza dari 0 hingga 14. Pada 5 o C, pH kurang daripada 7 menunjukkan bahawa larutan adalah asid, manakala pH lebih daripada 7 menunjukkan bahawa larutan adalah bes (alkali). Larutan neutral, seperti air tulen, bukan asid atau bukan bes, mempunyai pH 7. Darah manusia mempunyai pH kira-kira 7.4. Huruf pH adalah bagi keupayaan hidrogen (potential of hidrogen). | UMUM | |
SESIUM | Sesium ialah unsur logam lembut, berwarna keperakan. Garam sesium larut, seperti sesium karbonat dan sesium klorida, tersebar banyak dalam kepekatan rendah dalam air garam dan air mineral. Ahli sains Jerman, Robert Bunsen dan Gustav Kirchhoff mengesan sesium pada tahun 1860. Pada tahun 1882, ahli kimia Carl Setterberg mengasingkan logam tulen. | UMUM | |
AMMONIA KONTANG | Ammonia kontang ialah gas ammonia tulen dalam bentuk cecair. Oleh sebab kandungan nitrogennya tinggi – kira-kira 82 peratus– peladang menggunakan ammonia kontang sebagai baja. Ia boleh digunakan bersendirian atau dalam campuran komersial yang mengandungi sebatian fosforus dan kalium. Ia boleh berpadu dengan air untuk membentuk larutan bagi membuat baja campuran. Ammonia kontang juga digunakan sebagai bahan penyejuk dalam simpanan sejuk dan loji pembuatan ais. Ia dibuat dengan memampatkan gas ammonia kering (NH3 ). | UMUM | |
DEKSTROSA | Dekstrosa ialah nama yang digunakan dalam industri bagi gula glukosa kristal tulen. Ia biasanya dijual dalam bentuk granul (butir) halus dan putih. Dekstrosa dihasilkan secara komersial dengan merawat kanji dengan enzim amilase atau memasukkan kanji ke dalam air yang bercampur dengan larutan asid hidroklorik cair. | UMUM | |
NITROGLISERIN | Nitrogliserin, juga dinamakan nitrogliserol, ialah bahan letupan yang sangat kuat. Formula kimianya ialah C 3 H 5 (ONO 2 ) 3 . Ia adalah bahan letupan utama dalam dinamit. Nitrogliserin tulen ialah cecair yang berat, berminyak yang jernih seperti air. Tetapi keluaran komersial biasanya berwarna kuning pucat. Apabila nitrogliserin meletup, ia mengembang untuk membentuk gas yang memenuhi 3000 kali lebih banyak ruang daripada cecair. Letupan nitrogliserin kira-kira tiga kali ganda sekuat letupan serbuk letupan dalam amaun yang sama, dan kelajuan letupan adalah 25 kali secepat kelajuan serbuk letupan. | UMUM | |
TAKAT BEKU | Takat beku ialah suhu apabila sesuatu bahan berubah dari cecair menjadi pepejal. Takat beku bahan yang berlainan sangat berbeza-beza. Raksa, misalnya, membeku pada –38.87 ° C. Walau bagaimanapun, emas mempunyai takat beku 1063 ° C. Takat beku bahan tulen serupa dengan takat lebur nya (lihat Takat lebur ). Misalnya, air membeku pada 0 ° C, dan bentuk pepejalnya, ais, cair pada suhu yang sama. Apabila sesuatu bahan tulen berada pada takat bekunya, bentuk cecair dan pepejal bahan tersebut berada dalam keseimbangan dengan satu sama lain. Melainkan haba ditambah atau disingkirkan, ia akan kekal dalam keadaan itu secara tidak menentu kerana bagi setiap amaun cecair yang membeku, amaun pepejal yang sama cair. Haba yang mesti ditambah untuk mencairkan suatu unit kuantiti sesuatu bahan, atau disingkirkan untuk membekukannya, dikenali sebagai haba pelakuran. | UMUM | |
ASID ASETIK | Asid asetik ialah asid organik dan bahan kimia industri yang penting. Asid asetik memberi rasa masam kepada cuka. Cuka yang digunakan di rumah mengandungi lebih kurang lima peratus asid ini. Asid asetik tulen dikenali sebagai asid asetik glasial kerana asid ini memejal pada suhu 17 ° C, iaitu suhu bilik sejuk. Apabila dicairkan dengan air, asid ini dikenali sebagai asid asetik. | UMUM | |