ERGOT | Ergot ialah kulat parasit yang menyerang gandum, barli, rai, dan banyak rumput liar dan rumput tanaman. | UMUM | |
MALT | Malt ialah produk makanan yang terhasil apabila barli dan sesetengah bijian yang lain diproses secara khusus. Ia digunakan dalam proses membuat bir dan menyuling spirit, dan sebagai sumber perisa atau bau-bauan dalam pelbagai barangan, yang dimasak, gula-gula, bijirin, dan makanan bayi. | UMUM | |
MINUMAN BERALKOHOL | Minuman beralkohol ialah minuman yang mengandungi alkohol etil. Minuman beralkohol dihasilkan terutamanya daripada bijirin seperti barli, jagung dan sekoi, ataupun diperoleh daripada buah anggur atau buah-buahan yang lain. | UMUM | |
MEMBRU | Membru ialah proses yang digunakan untuk membuat sesetengah minuman alkohol, terutamanya bir. Ramuan utama yang digunakan untuk membuat bir yang biasa ialah barli, hop, ragi, dan air. Kadang-kadang bijian yang lain juga digunakan. Semua pembuat bir menggunakan proses asas yang sama, iaitu mempelbagaikan ramuan atau masa membru dan suhu untuk memperoleh beberapa jenis bir. Enam langkah pertama ialah: (1) membuat malt, (2) melecek, (3) merebus, (4) penapaian, (5) pematangan, (6) proses akhir. | UMUM | |
BRAN | Bran ialah kulit keras luar isi barli, jagung, beras, gandum, dan bijian bijirin yang lain. Bran biasanya diasingkan daripada isi semasa mengilang. Bran mempunyai kandungan serat yang tinggi. Ia juga mengandungi zat besi, niasin dan vitamin B yang lain, fosforus, protein dan kanji. | UMUM | |
TEPUNG | Tepung ialah makanan berserbuk yang dibuat daripada bijian yang dikisar. Sebahagian besar tepung dibuat daripada gandum dan digunakan untuk membuat roti. Biji-bijian lain yang dikisar menjadi tepung termasuk barli, jagung, sekoi, oat, beras dan rai. Tepung ialah ramuan asas untuk membuat biskut, kek, makaroni, dan penkek. Roti ialah makanan yang paling meluas dimakan di dunia, dan penduduk di banyak negara memperoleh lebih daripada separuh khasiat daripada makanan yang dibuat daripada tepung. | UMUM | |
STOR BIJIAN | Stor bijian ialah bangunan yang dilengkapi untuk menyimpan, memuat dan memunggah bijian sebelum bijian dijual atau digunakan. Stor bijian terletak di ladang, di kilang pengisar, di stesen kereta api, dan limbungan, dan menyimpan bijian seperti barli atau gandum. | UMUM | |
SMUT | Smut ialah nama sekumpulan kulat berkaitan yang hidup sebagai parasit pada tumbuhan tertentu dan menyebabkan penyakit padanya. Smut mendapat namanya kerana ia mengeluarkan spora hitam yang kelihatan seperti zarah jelaga. Smut berbahaya pada tumbuhan yang ditanam dan tumbuhan liar. Ia terutamanya berbahaya kepada tanaman pertanian seperti gandum, oat, barli, jagung, dan padi. Smut biasanya memusnahkan biji atau ke seluruhan jambak bunga. Akibatnya, tumbuhan tidak berguna sama sekali sebagai tanaman atau tidak boleh mengeluarkan biji. | UMUM | |
MAKANAN TERNAKAN | Makanan ternakan ialah istilah bagi makanan yang diberikan kepada haiwan ternakan. Makanan pelawas (makanan kasar) yang digunakan termasuk kacang soya, kacang duduk, dan tumbuh-tumbuhan padang rumput ternak seperti rumput dan alfalfa. Sesetengah tumbuh-tumbuhan ini dikeringkan dan diberikan kepada haiwan ternakan sebagai rumput kering. Penternak sering mengawet keseluruhan pokok jagung dan lain-lain tanaman, dan menggunakannya sebagai makanan ternakan yang dikenali sebagai silaj . Bijian jagung, betari atau barli boleh dikisar dan dicampurkan dengan bahan lain untuk membuat satu lagi makanan ternakan. | UMUM | |