Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.wang.ba.wang] | باوڠ٢

Definisi : bebawang. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bawang-bawang

Puisi
 

Bawang dibeli di kedai Cina,
     Cina apek di kedai kopi;
Adik ikut barang ke mana,
     Adik hendak bersama mati.


Lihat selanjutnya...(10)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
BAWANG PUTIH BAWANG MERAH

BAWANG PUTIH BAWANG MERAH, cerita rakyat Melayu yang popular, berkembang mulanya dalam bentuk lisan dan kemudian diterbitkan dalam bentuk buku untuk bacaan umum.

SASTERAKonsep
LIK

Lik ialah sayur yang berkaitan dengan bawang.

Tumbuhan lik mempunyai banyak daun leper yang

bersambung di pangkalnya untuk membentuk

batang yang tebal. Batang lik lebarnya 2.5

sentimeter hingga lima sentimeter, dan panjangnya

10 sentimeter hingga 20 sentimeter. Batangnya

adalah bahagian yang boleh dimakan, rasanya

seperti rasa bawang. Lik dimakan mentah, dimasak,

atau digunakan sebagai perisa untuk makanan lain.

UMUM 
RAMP

Ramp atau lik liar bawang liar ialah yang tumbuh

di kawasan hutan jarang yang lembap di timur

Amerika Syarikat.

UMUM 
KUCAI

Kucai ialah sayur hijau yang berkait rapat dengan

bawang. Kucai tumbuh liar di Eropah dan Asia.

Akarnya ialah bebawang kecil berbentuk telur,

yang darinya tumbuh daun yang panjang, halus

bak tiub.

UMUM 
SQUILL

Squill ialah nama bagi beberapa tumbuhan yang

mempunyai akar bebawang. Ia tergolong dalam

famili lili. Satu jenis squill, yang dinamakan bawang

laut, tumbuh di sekitar Laut Mediterranean. Ia

mengeluarkan bebawang yang kadangkala beratnya

1.8 kilogram. Bebawang squill ini mempunyai nilai

ubatan.

UMUM 
SINGGANG

SINGGANG, sejenis masakan rebusan daripada bahan-bahan seperti lengkuas, serai, bawang putih, asam keping dan kadang-kadang ditambah belacan, manisan dan cili belah.  Biasanya ikan digunakan sebagai bahan penting khususnya ikan tongkol atau ikan kayu, ikan tamban dan ikan kembung.  Daging juga boleh dibuat singgang seperti yang terdapat di Johor dan bahan-bahan yang digunakan termasuklah ketumbar, cili kering, halia, lada hitam dan bawang merah yang ditumbuk.  Singgang juga disebut sebagai pindang.

BUDAYAMakanan
SOSEJ

Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging

cincang dan dibubuh perasa. Daging yang

digunakan untuk membuat sosej termasuk daging

lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu,

dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh

perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam,

lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia.

Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis

bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan

sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit

memberi warna kepada sosej dan membantu

mencegah pertumbuhan bakteria yang

menyebabkan sejenis keracunan makanan yang

dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala

menambah gin atau wain merah kepada sosej

untuk memberikannya rasa yang istimewa.

UMUM 
LAKSA

LAKSA, mi kasar yang diperbuat daripada tepung beras. Laksa yang dicelur, dimakan bersama-sama hirisan timun, ulam, cili, bawang besar dan kuah. Kuah laksa diperbuat daripada isi ikan dan dimasak asam atau lemak

BUDAYAKonsep
KAYAN

KAYAN, kaum minoriti di Sarawak. Kaum ini tergolong dalam kumpulan Orang Hulu. Masyarakat Kayan yang dianggarkan berjumlah kira-kira 15 000 orang (banci 1993). Kayan terdiri daripada beberapa kumpulan kecil seperti Uma Pu, Uma Pliau, Uma Bawang, Uma Pako, Uma Semuka, Uma Belor, Uma Apan, Uma Juman, Uma Lesong dan lain-lain lagi. Walaupun mereka terdiri daripada beberapa kumpulan kecil yang berlainan namun bahasa yang digunakan tidak jauh berbeza.

BUDAYABangsa/Suku/Kaum
KERABU

KERABU, makanan yang diperbuat daripada hirisan sayur-sayuran atau buah-buahan yang dicampur dengan kerisik, bawang, udang, cili, asam dan garam.

BUDAYAMakanan
12

Kembali ke atas