SUSU | Susu, makanan paling berkhasiat dan minuman kegemaran ramai di seluruh dunia. Susu mengandungi hampir semua nutrien (bahan berkhasiat) yang diperlukan oleh manusia untuk tumbesaran dan kesihatan. Ini kerana susu mengandungi kandungan nutrien yang sangat tinggi dan membolehkannya berfungsi sebagai sebuah pasukan untuk membantu mengekalkan kekuatan dan kesihatan tubuh. | UMUM | |
PISANG | Pisang ialah buah yang berkhasiat yang tumbuh di kawasan tropika dan popular di seluruh dunia. Pisang tumbuh dari 2.5 hingga sembilan meter tingginya dan ia kelihatan seperti pokok. Tetapi ia bukan pokok kerana ia tidak mempunyai batang atau dahan berkayu. | UMUM | |
KEJU | Keju ialah makanan yang lazat dan berkhasiat yang dibuat daripada susu. Selama beribu-ribu tahun, keju menjadi satu daripada makanan utama manusia di seluruh dunia. Keju boleh dimakan begitu sahaja atau dimakan dengan biskut, sandwic, salad, atau dimasak dengan makanan lain. | UMUM | |
KACANG LIMA | Kacang lima ialah kacang yang paling berkhasiat dalam famili kacang pis. Ia mengandungi protein yang tinggi dan kaya dengan zat besi, kalsium dan vitamin. | UMUM | |
SAYUR | Sayur adalah mana-mana satu daripada banyak makanan berkhasiat yang diperoleh daripada daun, akar, biji, batang, dan lain-lain bahagian tumbuhan tertentu. Sayur dimakan mentah atau dimasak, dan digunakan sebagai sebahagian daripada hidangan utama, dalam salad dan sup dan sebagai snek. Selain sayur dan herba yang ditanam dimakan di negara kawasan tropika, terdapat lebih kurang 100 jenis sayur yang dimakan atau ditanam di merata dunia. | UMUM | |
BROKOLI | Brokoli ialah sayur kebun berkhasiat yang berkaitan rapat dengan kubis bunga. | UMUM | |
TEPUNG UBI KAYU | Tepung ubi kayu ialah kanji makanan yang banyak digunakan untuk membuat kuih. Ia diambil daripada akar ubi kayu, iaitu tumbuhan tropika dalam famili yang sama dengan kacang jarak . Kuih yang dibuat daripada tepung ubi kayu adalah berkhasiat dan mudah dihadam. | UMUM | |
MAKANAN | Makanan adalah satu daripada keperluan kita yang paling asas. Kita tidak dapat hidup tanpa makanan. Makanan memberikan kita tenaga untuk segala-gala yang kita lakukan – berjalan, bercakap, bekerja, bermain, membaca, berfikir dan bernafas. Makanan juga membekalkan tenaga yang diperlukan oleh saraf, otot, jantung dan kelenjar untuk berfungsi. Di samping itu, makanan membekalkan bahan berkhasiat yang diperlukan oleh badan untuk membina dan membaiki tisu dan untuk mengawal organ dan sistem badan. | UMUM | |
SAGU | Sagu ialah kanji yang didapati di bahagian tengah yang mampung atau empulur, daripada pelbagai pokok palma tropika. Sejenis tepung, yang dikenali sebagai tepung sagu, dibuat daripada sagu. Bekalan terbesar sagu datang dari Hindia Timur. Banyak sagu dihantar ke Eropah dan Amerika Utara untuk tujuan masakan komersial. Tepung sagu digunakan kebanyakannya untuk membuat puding dan sebagai pemekat sup. Tepungnya berkhasiat dan mudah dihadam. Sagu adalah salah satu daripada makanan utama orang Hindia Timur. | UMUM | |