PRETZEL | Pretzel ialah sejenis biskut Jerman, yang rapuh dan berpilin-pilin dengan permukaan yang berglis, bergaram. | UMUM | |
SERBUK PENAIK | Serbuk penaik ialah serbuk putih yang digunakan untuk menjadikan kek dan biskut naik . Tukang masak menambahkannya kepada adunan tepung sebelum membakarnya. Bahan kimia dalam serbuk penaik bertindak balas dengan udara dan cecair (biasanya air atau susu) untuk membentuk gas karbon dioksida. Gelembung karbon dioksida terperangkap dalam adunan tepung. Gelembung ini mengembang apabila ia dipanaskan dan menjadikan adunan naik. | UMUM | |
KEJU | Keju ialah makanan yang lazat dan berkhasiat yang dibuat daripada susu. Selama beribu-ribu tahun, keju menjadi satu daripada makanan utama manusia di seluruh dunia. Keju boleh dimakan begitu sahaja atau dimakan dengan biskut, sandwic, salad, atau dimasak dengan makanan lain. | UMUM | |
OAT | Oat ialah tanaman bijirin yang penting. Peladang menanam oat terutamanya sebagai makanan haiwan ternakan, tetapi oat juga membekalkan makanan yang berzat kepada manusia. Biji pokok oat diproses dan digunakan dalam makanan seperti makanan oat, kek oat, biskut, dan bijirin sarapan yang sedia dimakan. | UMUM | |
TEPUNG | Tepung ialah makanan berserbuk yang dibuat daripada bijian yang dikisar. Sebahagian besar tepung dibuat daripada gandum dan digunakan untuk membuat roti. Biji-bijian lain yang dikisar menjadi tepung termasuk barli, jagung, sekoi, oat, beras dan rai. Tepung ialah ramuan asas untuk membuat biskut, kek, makaroni, dan penkek. Roti ialah makanan yang paling meluas dimakan di dunia, dan penduduk di banyak negara memperoleh lebih daripada separuh khasiat daripada makanan yang dibuat daripada tepung. | UMUM | |
SALSIFY | Salsify ialah sayur dwitahunan. Ia juga dinamakan tumbuhan tiram kerana akarnya yang berisi berasa seperti rasa tiram. Tumbuhan ini berasal dari kawasan Mediterranean, tetapi kini ditanam dengan meluas di kedua-dua bahagian Atlantik. Akarnya yang tirus digunakan di Eropah dan Amerika sebagai sayur. Cara yang biasa menyediakan salsify ialah dengan merebusnya sehingga empuk dan kemudian dikrim. Rasanya juga sedap kalau direbus dan kemudian dicelup dalam serbuk biskut dan digoreng. Peladang menanam salsify dengan cara yang sama seperti menanam parsnip. Akarnya boleh disimpan dalam musim sejuk sama ada dalam tanah atau disimpan dalam tanah yang sejuk, lembap. Pengelasan saintifik. Salsify tergolong dalam famili komposit, Compositae (Asteraceae). Ia dikelaskan sebagai Tragopogon porrifolius . Lihat juga Parsnip. | UMUM | |
PERAYAAN SAINT NICHOLAS | Perayaan Saint Nicholas ialah pesta kanak- kanak yang dirayakan pada 6 Disember, iaitu hari jamuan Saint Nicholas. Santo ini menjadi biskop di Asia Kecil pada tahun 300-an M. Dia menjadi santo penaung kepada kanak-kanak semenjak Zaman Pertengahan. Perayaan ini dirayakan terutamanya di Eropah. Di setengah-setengah negara, kanak-kanak mengisi kasut mereka dengan jerami dan lobak merah untuk kuda Saint. Nicholas pada malam hari 5 Disember. Keesokan paginya mereka mendapati jerami dan lobak merah tadi telah digantikan dengan mainan- mainan kecil dan biskut. Namun begitu jika kanak- kanak itu nakal, dia akan menerima rotan penyebat. | UMUM | |