Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bis.kut] | بيسکوت

Definisi : sj kuih kering yg dibakar, biasanya leper, nipis, dan rangup. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bis.kut] | بيسکوت

Definisi : sj kuih kering yg biasanya leper dan tipis. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata biskut


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
PRETZEL

Pretzel ialah sejenis biskut Jerman, yang rapuh dan

berpilin-pilin dengan permukaan yang berglis,

bergaram.

UMUM 
SERBUK PENAIK

Serbuk penaik ialah serbuk putih yang

digunakan untuk menjadikan kek dan biskut naik .

Tukang masak menambahkannya kepada adunan

tepung sebelum membakarnya. Bahan kimia dalam

serbuk penaik bertindak balas dengan udara dan

cecair (biasanya air atau susu) untuk membentuk

gas karbon dioksida. Gelembung karbon dioksida

terperangkap dalam adunan tepung. Gelembung

ini mengembang apabila ia dipanaskan dan

menjadikan adunan naik.

UMUM 
KEJU

Keju ialah makanan yang lazat dan berkhasiat

yang dibuat daripada susu. Selama beribu-ribu

tahun, keju menjadi satu daripada makanan utama

manusia di seluruh dunia. Keju boleh dimakan

begitu sahaja atau dimakan dengan biskut,

sandwic, salad, atau dimasak dengan makanan

lain.

UMUM 
OAT

Oat ialah tanaman bijirin yang penting. Peladang

menanam oat terutamanya sebagai makanan

haiwan ternakan, tetapi oat juga membekalkan

makanan yang berzat kepada manusia. Biji pokok

oat diproses dan digunakan dalam makanan

seperti makanan oat, kek oat, biskut, dan bijirin

sarapan yang sedia dimakan.

UMUM 
TEPUNG

Tepung ialah makanan berserbuk yang dibuat

daripada bijian yang dikisar. Sebahagian besar

tepung dibuat daripada gandum dan digunakan

untuk membuat roti. Biji-bijian lain yang dikisar

menjadi tepung termasuk barli, jagung, sekoi, oat,

beras dan rai. Tepung ialah ramuan asas untuk

membuat biskut, kek, makaroni, dan penkek.

Roti ialah makanan yang paling meluas dimakan

di dunia, dan penduduk di banyak negara

memperoleh lebih daripada separuh khasiat

daripada makanan yang dibuat daripada tepung.

UMUM 
SALSIFY

Salsify ialah sayur dwitahunan. Ia juga dinamakan

tumbuhan tiram kerana akarnya yang berisi berasa

seperti rasa tiram. Tumbuhan ini berasal dari kawasan Mediterranean,

tetapi kini ditanam dengan meluas di kedua-dua

bahagian Atlantik. Akarnya yang tirus digunakan di

Eropah dan Amerika sebagai sayur. Cara yang

biasa menyediakan salsify ialah dengan merebusnya

sehingga empuk dan kemudian dikrim. Rasanya

juga sedap kalau direbus dan kemudian dicelup

dalam serbuk biskut dan digoreng. Peladang

menanam salsify dengan cara yang sama seperti

menanam parsnip. Akarnya boleh disimpan dalam

musim sejuk sama ada dalam tanah atau disimpan

dalam tanah yang sejuk, lembap.

Pengelasan saintifik.

Salsify tergolong dalam famili komposit, Compositae

(Asteraceae). Ia dikelaskan sebagai

Tragopogon porrifolius .

Lihat juga Parsnip.

UMUM 
PERAYAAN SAINT NICHOLAS

Perayaan Saint Nicholas ialah pesta kanak-

kanak yang dirayakan pada 6 Disember, iaitu hari

jamuan Saint Nicholas. Santo ini menjadi biskop

di Asia Kecil pada tahun 300-an M. Dia menjadi

santo penaung kepada kanak-kanak semenjak

Zaman Pertengahan. Perayaan ini dirayakan

terutamanya di Eropah. Di setengah-setengah

negara, kanak-kanak mengisi kasut mereka

dengan jerami dan lobak merah untuk kuda Saint.

Nicholas pada malam hari 5 Disember. Keesokan

paginya mereka mendapati jerami dan lobak

merah tadi telah digantikan dengan mainan-

mainan kecil dan biskut. Namun begitu jika kanak-

kanak itu nakal, dia akan menerima rotan

penyebat.

UMUM 

Kembali ke atas