BOTOK-BOTOK | BOTOK-BOTOK, sejenis makanan yang diperbuat daripada ikan bercampur kelapa, rempah dan pelbagai jenis herba yang dikukus dalam daun pisang. Botok-botok ialah makanan asli orang Johor. | BUDAYA | Makanan |
MIL OAT | Mil oat ialah keluaran makanan yang dibuat daripada oat. Ia biasanya dimakan sebagai bijirin sarapan yang dimasak yang dinamakan bubur. Mil oat dibuat dengan membuang sekam luar isirung oat. Groat atau bahagian dalam isirung, dilecek untuk menanggalkan kulit luarnya. Kemudian, ia dikukus sebahagiannya masak, dan digelek untuk membentuk emping. Mil oat segera dimasak, didapati apabila groat dipotong menjadi kepingan yang lebih kecil sebelum digelek menjadi emping. Mil oat adalah sumber vitamin B dan zat besi yang baik. Satu cawan (240 gram) bubur mil oat mengandungi kira-kira 23 gram karbohidrat, lima gram protein, dua gram lemak. Satu cawan terdiri daripada kira-kira 85 peratus air dan mempunyai 130 kalori. | UMUM | |
PULUT | PULUT, sejenis beras yang lebih berkanji dan melekit yang juga dikenal sebagai beras ketan. Pulut dimasak secara ditanak atau dikukus. Pulut tanak kerap dimakan bersama-sama pengat durian atau di campur dengan bubur kacang seperti yang terdapat di utara Semenanjung Malaysia. Pulut tanak juga boleh dimakan bersama-sama kelapa parut dan ikan kering goreng. | BUDAYA | Makanan |
NASI | NASI , beras yang telah dimasak. Nasi merupakan makanan asas orang Melayu. Nasi dimasak secara tanak iaitu direbus dengan air hingga kering. Ada juga nasi yang dikukus dengan menggunakan wap. | BUDAYA | Sumber/Bahan Alam |
SERI KAYA | SERI KAYA, makanan yang diperbuat daripada telur, santan dan gula dan biasanya dimakan dengan roti. Bahan-bahan ini dipukul sehingga kembang dan dimasak dengan cara dikukus, direbus atau dibakar. Seri kaya juga disebut sebagai sekaya. | BUDAYA | Makanan |
OTAK-OTAK | OTAK-OTAK, sejenis lauk yang dibuat daripada isi ikan atau udang yang dicampur dengan kelapa, rempah-rempah dan herba, dibungkus dalam daun kelapa dan dipanggang. Ada dua cara membuat otak-otak. Di utara Semenanjung Malaysia, ketulan isi ikan seperti ikan tenggiri dibungkus di dalam daun pisang dan dikukus. Ikan itu dicampur dengan santan, daun-daun herba, tempah dan kadang-kadang telur. | BUDAYA | Makanan |