GANDUM KUDA | | UMUM | |
GANDUM | | UMUM | |
SASKATCHEWAN | Saskatchewan (pend. 988 928) adalah salah satu Provinsi Prairi di Kanada. Ia merupakan kawasan tanaman gandum yang terbesar di Amerika Utara. Petaninya menghasilkan kira-kira separuh daripada gandum Kanada. Kawasan gandum yang luas ini diberi nama jolokan Bakul Roti Kanada . Kereta api digunakan untuk mengangkut sebahagian besar gandum ini ke pelabuhan-pelabuhan Kanada untuk dihantar ke seluruh dunia. | UMUM | |
RIDLEY, JOHN | Ridley, John (1806–1887) ialah pereka mesin pemungut yang mengurangkan kos penuaian dan merevolusikan industri gandum di Australia. Dengan menggunakan mesin ini, peladang dapat memungut gandum sehingga lima hektar sehari. | UMUM | |
ERGOT | Ergot ialah kulat parasit yang menyerang gandum, barli, rai, dan banyak rumput liar dan rumput tanaman. | UMUM | |
EMER | Emer ialah butir bijirin yang serupa dengan gandum. | UMUM | |
SOREL | Sorel ialah nama yang diberi kepada beberapa tumbuhan dalam famili gandum kuda. Semua tumbuhan ini mempunyai daun berjus dan batang yang mengandungi asid oksalik yang memberikannya rasa masam. Bunganya yang kecil, berwarna hijau tumbuh tiga-tiga. Bijinya adalah kekeras bersegi tiga. Daun sesetengah sorel bertukar warna menjadi merah terang pada akhir musim panas. | UMUM | |
KANSAS | Kansas ialah negeri di Barat Tengah Amerika Syarikat. Kansas merupakan negeri pengeluar gandum yang utama di Amerika Syarikat. | UMUM | |
TEPUNG | Tepung ialah makanan berserbuk yang dibuat daripada bijian yang dikisar. Sebahagian besar tepung dibuat daripada gandum dan digunakan untuk membuat roti. Biji-bijian lain yang dikisar menjadi tepung termasuk barli, jagung, sekoi, oat, beras dan rai. Tepung ialah ramuan asas untuk membuat biskut, kek, makaroni, dan penkek. Roti ialah makanan yang paling meluas dimakan di dunia, dan penduduk di banyak negara memperoleh lebih daripada separuh khasiat daripada makanan yang dibuat daripada tepung. | UMUM | |
KANJI | Kanji ialah bahan putih berbentuk serbuk yang terdapat dalam sel hidup tumbuhan hijau. Ia boleh didapati dalam biji jagung, gandum, padi, dan kacang, dan dalam batang, akar dan ubi (batang bawah tanah) kentang, ubi garut, atau ubi kayu (tapioka). | UMUM | |