KARBOHIDRAT | Karbohidrat ialah satu daripada tiga kelas makanan utama yang diperlukan oleh tubuh. Dua lagi kelas makanan yang utama ialah lemak dan protein. | UMUM | |
SAKARIDA | Sakarida ialah karbohidrat – satu daripada tiga kelas utama makanan. Lemak dan protein membentuk dua kelas yang lain. Sakarida dikelaskan mengikut struktur kimianya. Monosakarida, yang mempunyai struktur paling ringkas, termasuk glukosa, iaitu gula yang didapati dalam darah. Tidak seperti sakarida lain, monosakarida tidak boleh terurai menjadi karbohidrat yang lebih ringkas apabila dirawat dengan asid cair atau melalui tindakan enzim tertentu. Disakarida , seperti sukrosa (gula meja), terdiri daripada dua molekul monosakarida yang disambungkan dengan satu atom oksigen. Polisakarida, seperti kanji dan selulosa, mungkin terdiri daripada beribu-ribu monosakarida yang bersambung. Untuk rajah molekul sakarida, lihat Karbohidrat. Lihat juga Kanji. | UMUM | |
PROTEIN | Protein adalah satu daripada tiga kelas utama makanan yang diperlukan oleh badan. Yang lain adalah karbohidrat dan lemak. Protein wujud dalam setiap sel dan diperlukan oleh hidupan tumbuhan dan haiwan. Tumbuh-tumbuhan membina protein daripada bahan dalam udara dan tanah. Manusia dan haiwan memperoleh protein daripada makanan yang dimakannya. Makanan yang tinggi kandungan proteinnya termasuk keju, telur, ikan, daging dan susu. | UMUM | |
SUKROSA | Sukrosa ialah nama kimia bagi gula biasa. Sukrosa teprgolong dalam kelas makanan yang dikenali sebagai karbohidrat. Ia adalah hasil fotosintesis, iaitu proses membuat makanan dalam tumbuh-tumbuhan. Sukrosa diekstrakkan daripada bit gula dan tebu dan digunakan dengan meluas sebagai pemanis. Formula kimianya ialah C12H22O11. | UMUM | |
SAKARIN | Sakarin ialah pemanis sintetik. Ia dibuat daripada toluena dan petroleum. Sakarin lebih kurang 300 kali semanis gula meja tetapi tidak mempunyai karbohidrat dan tiada nilai makanan. Sakarin juga mempunyai rasa pahit. | UMUM | |
KELAPARAN | Kelaparan terjadi apabila benda hidup mati kerana kekurangan sebarang bahan makanan yang perlu bagi kehidupan. Bahan makanan ini dikenali sebagai nutrien atau zat makanan. Zat makanan dikelaskan kepada enam kumpulan: karbohidrat, lemak, mineral (garam galian), protein, vitamin, dan air. Zat makanan membekalkan tenaga untuk mengatur proses tubuh dan untuk membina dan menyenggara tisu tubuh. | UMUM | |
GULA DAN PEMANIS KALORI RENDAH | Gula dan pemanis kalori rendah. Gula ialah sejenis karbohidrat yang menjadi sumber tenaga utama bagi badan. | PEMAKANAN | Sumber/Bahan Alam |
TEMBIKAI WANGI | Tembikai wangi ialah jenis tembikai yang ditanam. Kulit tembikai wangi mempunyai corak serabut bak jaring dan isinya berwarna jingga, rasanya manis dan berbau wangi. Tembikai wangi ditanam dengan meluas, terutamanya di Amerika Syarikat. Empulur kuning tembikai wangi adalah sumber penting vitamin A dan C. Tembikai ini terdiri daripada lebih kurang 90 peratus air, sembilan peratus karbohidrat dan satu peratus protein. Mungkin tembikai wangi mula ditanam di India. Tetapi, sejak awal lagi orang Mesir juga menanamnya dan tembikai wangi dimakan oleh orang Yunani dan Rom. | UMUM | |
SAPROFIT | Saprofit ialah benda hidup yang mendapat makanannya daripada sisa organisma yang mati. Kebanyakan saprofit sama ada kulat seperti cendawan, dan kulapuk – atau bakteria. Organisma ini tidak mempunyai klorofil, iaitu pigmen hijau yang membolehkan tumbuhan membuat makanannya melalui fotosintesis (lihat Fotosintesis ). Saprofit menghadam tisu mati untuk tenaga yang diperlukan untuk hidup dan membiak. Proses ini biasanya menggunakan karbohidrat untuk menghasilkan karbon dioksida dan air. Saprofit juga boleh menghadam protein, lemak atau bahan-bahan lain yang dibuat oleh benda hidup dan menguraikannya menjadi sebatian yang lebih ringkas. | UMUM | |
MIL OAT | Mil oat ialah keluaran makanan yang dibuat daripada oat. Ia biasanya dimakan sebagai bijirin sarapan yang dimasak yang dinamakan bubur. Mil oat dibuat dengan membuang sekam luar isirung oat. Groat atau bahagian dalam isirung, dilecek untuk menanggalkan kulit luarnya. Kemudian, ia dikukus sebahagiannya masak, dan digelek untuk membentuk emping. Mil oat segera dimasak, didapati apabila groat dipotong menjadi kepingan yang lebih kecil sebelum digelek menjadi emping. Mil oat adalah sumber vitamin B dan zat besi yang baik. Satu cawan (240 gram) bubur mil oat mengandungi kira-kira 23 gram karbohidrat, lima gram protein, dua gram lemak. Satu cawan terdiri daripada kira-kira 85 peratus air dan mempunyai 130 kalori. | UMUM | |