KETUHAR BELANDA | Ketuhar belanda ialah periuk masak bertutup yang dibuat daripada logam. Ketuhar belanda moden biasanya dibuat daripada aluminium. | UMUM | |
KETUHAR | Ketuhar lihat Memasak (Kaedah; Sejarah). | UMUM | |
KETUHAR GELOMBANG MIKRO | Ketuhar gelombang mikro ialah sejenis perkakas yang memanaskan makanan menggunakan gelombang radio pendek yang menembusi makanan itu. | UMUM | |
TAUHU | Tauhu ialah makanan yang dibuat daripada dadih kacang soya dalam bentuk ketuhar atau bongkah. Tauhu berasal dari China lebih daripada 1000 tahun dahulu. Kini, tauhu adalah sumber utama protein di seluruh timur Asia. | UMUM | |
DAPUR | Dapur ialah alat yang digunakan untuk memasak makanan. Dapur mempunyai hob (dulang pemanas pada pemanggang) dan satu atau dua buah ketuhar. | UMUM | |
NATRIUM HIDROKSIDA | Natrium hidroksida, juga dikenali sebagai soda kaustik, ialah bahan kimia industri yang penting. Ia bertindak sebagai bahan utama dalam banyak pencuci parit dan pencuci ketuhar komersial. Ia juga digunakan dalam pembuatan sabun dan kertas. | UMUM | |
TERMOSTAT | Termostat ialah alat yang membantu mengawal suhu sesuatu kawasan di dalam rumah atau sesuatu peralatan. Termostat digunakan dalam banyak jenis peralatan termasuk penyaman udara, pemanas, selimut elektrik, ketuhar dan peti sejuk. | UMUM | |
OVENBIRD | Ovenbird ialah dua jenis burung Amerika yang membuat sarang berbentuk kubah. Rufous Ovenbird di kawasan tropika dan Amerika Selatan adalah burung oak thrush berwarna perang kemerahan yang membuat sarang bulat daripada lumpur berbentuk seperti ketuhar kuno pembuat roti. Nama lain yang biasa digunakan bagi burung ini ialah honero yang bermakna pembuat roti dalam bahasa Sepanyol. Rufous Ovenbird membuat sarang di desa lapang, biasanya di tiang pintu pagar di padang ternak lembu yang luas, di pampas (padang rumput Amerika Selatan). | UMUM | |
TEPUNG JAGUNG | Tepung jagung ialah tepung halus putih yang dibuat dengan mengisar dan menapis butir jagung. Ia dibuat daripada jagung yang telah dibuang bahagian yang mengeluarkan biji benih yang dinamakan germa . Jagung dikisar dalam proses yang dikenali sebagai kisaran basah. Selepas dibuang protein jagung, tepung jagung yang tertinggal dikeringkan dalam ketuhar. Oleh kerana hanya 10 peratus lembapan yang masih ada dalam tepung jagung selepas dikeringkan, tepung jagung biasanya dicampurkan dengan makanan lain untuk melindunginya daripada lembapan. Pembuat menggunakan tepung jagung dalam keluaran berbakar, serbuk penaik, gula-gula dan kuah salad. Tukang masak menggunakannya untuk memekatkan kuah dan puding. Pembuat juga menggunakan tepung jagung dalam bahan letupan, cat, dan tekstil. Lihat juga Jagung (Industri pengilangan basah). | UMUM | |
STEREOTAIP | Stereotaip ialah kaedah membuat plat logam untuk kegunaan percetakan. Dalam proses ini, pekerja menentukan taip dan menguncinya dalam bingkai keluli. Pekerja yang lain menyapu permukaan taip itu dengan lapisan nipis minyak. Sekeping kertas tebal komposit yang dikenal sebagai flong, dibentangkan di atas taip dan ditekan rapat padanya. Kertas ini menekap permukaan taip atau kat (gambar) pada bingkai. Dengan itu acuan kertas terbentuk lalu dimasukkan ke dalam ketuhar dan dibakar hingga keras dan kering. Acuan ini yang dikenal sebagai matriks atau mat, diletakkan dalam kotak dalam kedudukan telentang. Pekerja menuang cairan logam stereotaip yang diperbuat daripada timah, antimoni, dan plumbum ke atas acuan tersebut. Logam itu akan menjadi keras serta-merta lalu menghasilkan plat pejal. Halaman akhbar dicetak daripada plat ini. | UMUM | |