KUBIS BRUSSELS | Kubis Brussels ialah sayur yang rasanya seperti rasa kubis. Ia berkaitan dengan kubis dan kubis bunga, dan dimasak sebagai makanan. | UMUM | |
KUBIS | Kubis ialah sayur biasa yang berasal dari England dan barat laut Perancis, tetapi ditanam di seluruh Eropah, Asia dan Amerika. Sayur-sayur daun lain yang berkaitan rapat dengan kubis termasuk kubis bunga, kubis Brussels, brokoli, dan lobak putih. | UMUM | |
KUBIS BUNGA | Kubis bunga ialah sayur kebun yang kaya dengan vitamin dan mineral. Ia paling biasa dimakan, dimasak, tetapi kadangkala dimakan mentah atau dijeruk. | UMUM | |
PALMA KUBIS | Palma kubis ialah nama yang diberi kepada beberapa jenis pokok palma yang tunasnya boleh dimakan. Nama ini kadangkala digunakan khas hanya untuk palma di India Barat, iaitu saudara kepada palma diraja. | UMUM | |
SAWI PUTIH | Sawi putih ialah sayur bak kubis yang telah ditanam di negara China sejak tahun 400-an M. Ia mempunyai daun yang lebar dan tebal yang membentuk kepala yang panjang dan berbentuk silinder. Sesetengah jenis, seperti pak choi mempunyai kepala yang tercerai dan terbuka. Yang lainnya, seperti michihli dan wong bak mempunyai kepala yang lebih padat. | UMUM | |
KAILAN | Kailan ialah sayur seakan-akan kubis tetapi mempunyai daun bercerai-cerai dan keriting. | UMUM | |
KUBISME | Kubisme ialah gerakan yang paling berpengaruh dalam sejarah seni lukis moden. Kubis memperkenalkan pendekatan baru yang radikal untuk menggambarkan bentuk dan ruang. Mereka merevolusikan lukisan dan seni lukis lain pada tahun 1900-an. | UMUM | |
KOLARD | Kolard ialah daun daripada pokok collard, sejenis sayur yang berkaitan dengan kubis. Kolard menyerupai kailan dan boleh hidup dalam iklim lebih panas daripada kailan biasa (lihat Kailan). | UMUM | |
BROKOLI | Brokoli ialah sayur kebun berkhasiat yang berkaitan rapat dengan kubis bunga. | UMUM | |
ULAM | ULAM, daun-daun dan buah-buahan yang dimakan mentah bersama-sama nasi dan sambal belacan. Di Indonesia, ulam disebut ‘lalap’. Daun-daun yang dimakan sebagai ulam seperti ulam raja, pegaga, daun salam, aring-aring dan kaduk. Pucuk betik, bebuas, gajus, putat dan kedondong juga boleh dijadikan ulam. Ulam jenis sayur ada yang dimakan mentah seperti timun, kubis, kacang panjang, kacang botol, cili dan buah-buahan seperti petai, jering, kerdas dan ada yang direbus seperti peria dan terung. | BUDAYA | Makanan |