Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ku.da.pan] | کودڤن

Definisi : 1. makanan ringan spt keropok yg dimakan di luar waktu makan; 2. makanan ringan spt minuman kopi dan kuih-muih yg dimakan sekadar mengalas perut dlm sesuatu majlis antara waktu minum pagi dan tengah hari atau pd waktu minum petang atau selepas makan malam; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kudapan


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
EMPING

Emping ialah sejenis kudapan yang dibuat

daripada padi muda atau pulut, dan kadangkala

diperbuat daripada buah belinjau. Walaupun

semua jenis pulut boleh dibuat emping, namun

yang paling sesuai ialah pulut galah.

UMUM 
BERTIH

BERTIH, padi yang digoreng tanpa minyak atau disangai dan digunakan sebagai salah satu bahan dalam upacara tradisional.  Bertih juga diperbuat daripada jagung dan apabila digaul dengan gula atau manisan, menjadi sejenis kudapan yang enak.  Bertih daripada jagung merupakan bertih untuk dimakan semata-mata.

BUDAYAMakanan

Kembali ke atas