KUIH-MUIH MELAYU | Kuih-muih Melayu ialah kuih-muih tradisi Melayu yang telah wujud sekian lama dan diperturunkan dari satu generasi ke satu generasi. | UMUM | |
PERAYAAN KUIH BULAN | Perayaan masyarakat Cina | BUDAYA | Perayaan/Upacara |
KUIH-MUIH | KUIH-MUIH, penganan atau juadah yang dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu kuih basah dan kuih kering. | BUDAYA | Konsep |
DONUT | Donut ialah sejenis kuih goreng, berbentuk bulat dan berlubang di tengah-tengahnya. Peneroka Belanda membawa kuih goreng (olykoeck) ini ke tanah jajahan Belanda di Amerika. | UMUM | |
TEPUNG UBI KAYU | Tepung ubi kayu ialah kanji makanan yang banyak digunakan untuk membuat kuih. Ia diambil daripada akar ubi kayu, iaitu tumbuhan tropika dalam famili yang sama dengan kacang jarak . Kuih yang dibuat daripada tepung ubi kayu adalah berkhasiat dan mudah dihadam. | UMUM | |
SIRA | SIRA, proses menyalut kuih yang tawar dengan gula yang telah dicairkan. Apabila gula yang disiram itu sejuk, ia menjadi keras seperti yang terdapat pada kuih keria. Antara kuih-muih yang disira ialah gegetas dan kuih kering. Kuih-muih ini dimasak terlebih dahulu dan disira dengan gula untuk memberi dan menambahkan rasa manis. Semua kuih yang disira adalah keras dan rangup. Di Kelantan, `sira’ bermaksud gula yang dimasak pekat atau kering bersama buah-buahan seperti sukun, kundur dan lain-lain seperti yang terdapat dalam sira buah sukun dan sira kundur kulit limau. | BUDAYA | Makanan |
BAULU | BAULU, sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung, telur dan gula. | BUDAYA | Konsep |
DODOL | DODOL, sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung pulut, gula pasir, santan, gula melaka atau gula enau dan kadang-kadang dicampuri durian. Dodol juga dikenal sebagai kelamai. Dodol dibuat untuk juadah hari raya atau majlis perkahwinan. Bahan untuk membuat dodol mestilah bermutu tinggi dan bersih. | BUDAYA | Makanan |
BINGKA | BINGKA, sejenis kuih yang dibakar. Bingka atau bengkang biasanya diperbuat daripada campuran tepung, santan, gula pasir dan bahan lain seperti pisang, jagung dan labu. Ada juga bingka yang diperbuat daripada roti, ubi kayu dan kentang yang tidak menggunakan tepung. Ada pembuat bingka yang menggantikan santan dengan susu, gula pasir dengan gula merah atau gula melaka. | BUDAYA | Makanan |
SEKOI | Sekoi ialah mana-mana satu daripada sekumpulan rumput yang mengeluarkan biji yang kecil, boleh dimakan. Ia tumbuh subur di tanah kering berpasir. Bijinya adalah sumber penting makanan di kawasan kering di Asia dan Afrika. Penduduk di kawasan ini mengisar biji ini menjadi tepung untuk dibuat roti leper dan kuih nipis digoreng atau bijian sekoi dibuat bubur. Di sesetengah negara, biji, daun dan batang sekoi, digunakan sebagai makanan haiwan ternakan. | UMUM | |