Maklumat Kata

Kamus Bahasa Inggeris



Definisi : n malt. (Kamus Inggeris-Melayu Dewan)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata malt


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MALT

Malt ialah produk makanan yang terhasil apabila

barli dan sesetengah bijian yang lain diproses

secara khusus. Ia digunakan dalam proses

membuat bir dan menyuling spirit, dan sebagai

sumber perisa atau bau-bauan dalam pelbagai

barangan, yang dimasak, gula-gula, bijirin, dan

makanan bayi.

UMUM 
MALTOSA

Maltosa ialah nama kimia bagi gula malt.

Pembentukan maltosa ialah langkah pertama dalam

proses pencernaan makanan berkanji. Enzim ptialin

dalam air liur menukarkan kanji ke maltosa. Enzim

lain memecahkan maltosa ke glukos (lihat Glukos).

UMUM 
MEMBRU

Membru ialah proses yang digunakan untuk

membuat sesetengah minuman alkohol,

terutamanya bir. Ramuan utama yang digunakan

untuk membuat bir yang biasa ialah barli, hop,

ragi, dan air. Kadang-kadang bijian yang lain juga

digunakan. Semua pembuat bir menggunakan

proses asas yang sama, iaitu mempelbagaikan

ramuan atau masa membru dan suhu untuk

memperoleh beberapa jenis bir. Enam langkah

pertama ialah: (1) membuat malt, (2) melecek,

(3) merebus, (4) penapaian, (5) pematangan,

(6) proses akhir.

UMUM 
ARGYLL DAN BUTE

Argyll dan Bute (pend. 65 100) ialah sebuah

kawasan kerajaan tempatan di barat Scotland.

Kawasan ini ialah tapak monumen bersejarah,

termasuk kubu prasejarah, kubur Zaman Gangsa,

lingkaran batu tegak, dan biara purba. Landskapnya

yang indah dan garis pantai yang meluas menarik

ramai pelancong. Satu per empat daripada

penduduknya tinggal di pulau terutamanya Bute,

Islay, dan Mull. Bandar utama termasuk

Campbelltown, Dunoon, Lochgilphead, Oban, dan

Rothesay. Kebanyakan penduduk bekerja dalam

industri perkhidmatan dan selalunya berkaitan

dengan pelancongan. Aktiviti lain yang penting

termasuk pertanian, perhutanan, perikanan,

penternakan ikan, dan pengeluaran wiski malt.

UMUM 

Kembali ke atas