Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mar.je.rin] | مرجرين

Definisi : bahan berwarna kekuningan yg rupa­nya spt mentega dan biasanya diperbuat drpd lemak sayur dan binatang yg diemulsi dgn susu, garam, vitamin, dsb. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mar.je.rin] | مرجرين

Definisi : bahan makanan spt mentega yg dibuat drpd lemak haiwan atau lemak sayur-sayuran. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata marjerin


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MARJERIN

Marjerin ialah makanan menyerupai mentega

yang dibuat daripada minyak sayur-sayuran atau

lemak haiwan atau daripada kedua-duanya sekali.

UMUMUmum
MINYAK BIJI KAPAS

Minyak biji kapas ialah minyak yang boleh

dimakan, yang diperbuat daripada biji kapas. Ia

digunakan terutamanya untuk membuat masak

lelemak dan marjerin, dan sebagai minyak masak

dan minyak salad.

UMUM 
MINYAK JAGUNG

Minyak jagung ialah minyak yang dibuat

daripada isirung jagung. Ia digunakan terutamanya

sebagai minyak masak dan minyak salad, dan

dalam keluaran makanan seperti marjerin dan

kerepek kentang. Minyak jagung yang ditapis

berwarna kuning pucat.

UMUM 
MINYAK KELAPA SAWIT

Minyak kelapa sawit, yang dibuat daripada

buah kelapa sawit, adalah satu daripada minyak

sayur yang paling meluas digunakan di dunia.

Hanya minyak kacang soya dikeluarkan dengan

lebih banyak. Pengeluaran minyak kelapa sawit di

dunia berjumlah hampir 13 juta tan metrik setiap

tahun. Minyak kelapa sawit digunakan dalam

keluaran seperti aiskrim, minyak masak, marjerin,

dan sabun.

UMUM 

Kembali ke atas