MINYAK TUNG | Minyak tung ialah minyak yang didapati daripada isirung biji tung. Pokok tung pada asalnya tumbuh di Asia Timur, terutamanya di China. Minyak tung juga dikenali sebagai minyak China-wood, minyak Japanese-wood , atau sebagai minyak wood sahaja. Minyak tung adalah satu daripada agen pengering yang paling berkuasa. Minyak ini tahan terhadap asid, alkali dan alkohol. | UMUM | |
MINYAK JAGUNG | Minyak jagung ialah minyak yang dibuat daripada isirung jagung. Ia digunakan terutamanya sebagai minyak masak dan minyak salad, dan dalam keluaran makanan seperti marjerin dan kerepek kentang. Minyak jagung yang ditapis berwarna kuning pucat. | UMUM | |
MINYAK NILAM | Minyak nilam ialah minyak yang berbau kuat yang digunakan untuk membuat minyak wangi. Minyak ini datangnya daripada daun nilam, iaitu anggota famili pudina. Daunnya dikeringkan dalam cahaya matahari. Ia kadangkala dibiarkan mengalami penapaian (perubahan kimia yang menguraikan bahan terbentuk). Kemudian, stim dilalukan pada daun untuk mengeluarkan minyaknya. Peladang menanam nilam di China, India, Indonesia, Filipina, dan Singapura. | UMUM | |
MINYAK JARAK | Minyak jarak ialah minyak tidak berwarna yang digunakan sebagai julap. Minyak yang baru adalah jernih dan melekit. Minyak jarak merengsakan dinding usus dan menyebabkannya berfungsi. Jika digunakan terlalu kerap, ia boleh menyebabkan sembelit. Minyak jarak digunakan sebagai ubat, tetapi banyak proses perindustrian menggunakan kebanyakan bekalan minyak ini. | UMUM | |
MINYAK ATAR | Minyak atar, juga dikenali sebagai otto, iaitu minyak pati yang didapati dengan melalukan wap pada kelopak bunga. Minyak pati memberi kewangian kepada bunga tertentu. Minyak atar digunakan untuk memberikan bau kepada minyak wangi dan kosmetik. Kebanyakan minyak atar didapati daripada bunga ros. Minyak atar daripada bunga ros dihasilkan terutamanya di Bulgaria. Sebanyak kira-kira 1800 kilogram kelopak bunga ros menghasilkan 0.5 kilogram minyak atar daripada bunga ros. Pembuat minyak wangi menghargai minyak atar ros dari Bulgaria kerana bau bunganya yang kuat dan harum. | UMUM | |
MINYAK PETITGRAIN | Minyak petitgrain ialah minyak kuning yang dibuat daripada daun, ranting dan buah daripada pokok oren pahit. Ia digunakan untuk membuat minyak wangi. Paraguay membekalkan kira-kira tujuh per sepuluh daripada minyak petitgrain di dunia. Petitgrain bigarade, iaitu minyak yang lebih berharga daripada minyak petitgrain, dibuat daripada sejenis lagi pokok oren pahit. Petitgrain birgarade dikeluarkan di negara-negara Mediterranean. Lihat juga Oren. | UMUM | |
MINYAK SERAI WANGI | Minyak serai wangi ialah minyak kuning pucat yang dibuat daripada rumput serai wangi. Serai wangi tumbuh di China, Guatemala, Indonesia, Malaysia, Sri Lanka, Taiwan, dan negara-negara lain. Minyak serai wangi mengandungi citronellal dan geraniol. Kedua-dua bahan ini mempunyai takat didih yang berbeza, dan ia terasing daripada serai wangi apabila minyak ini disuling. Minyak serai wangi digunakan untuk membuat ramuan minyak wangi sintetik. Geraniol berbau seperti bau ros dan digunakan dalam pembuatan minyak wangi. | UMUM | |
AISKRIM | Aiskrim ialah makanan beku yang popular. Secara tradisional, ia dibuat daripada produk susu, gula, dan air. Tetapi di beberapa buah negeri, minyak sayur-sayuran seperti minyak sawit, minyak kelapa, minyak kacang, dan minyak biji sesawi, boleh digunakan sebagai ganti lemak tenusu. | UMUM | |
SYAL MINYAK | Syal minyak ialah batu endapan yang lembut dan berbutir halus. Daripada syal minyak diperoleh minyak dan gas asli. Syal minyak terdiri daripada lapisan kelodak berwarna coklat muda dan lapisan kerogen yang lebih gelap, iaitu bahan organik berlilin yang berasal daripada tinggalan alga biru-hijau dan jirim hidup yang lain. Mendapan batu syal yang banyak terdapat di selatan Brazil, timur laut China, Estonia, Sweden, dan Amerika Syarikat. | UMUM | |
MINYAK BIJI KAPAS | Minyak biji kapas ialah minyak yang boleh dimakan, yang diperbuat daripada biji kapas. Ia digunakan terutamanya untuk membuat masak lelemak dan marjerin, dan sebagai minyak masak dan minyak salad. | UMUM | |