Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MINYAK WANGI

Minyak wangi ialah bahan yang mengeluarkan

bau wangi. Minyak wangi dibuat daripada bahan

semula jadi atau sintetik (dibuat secara artifisial) atau

gabungan kedua-duanya. Mereka yang membuat

minyak wangi dikenali sebagai pembuat minyak

wangi.

UMUM 
ORRISROOT

Orrisroot ialah rizom (batang bawah tanah) iris

tertentu yang dikeringkan dan berbau wangi. Ia

digunakan untuk memberikan bau wangi violet

kepada minyak wangi. Minyak harum yang diekstrak

daripada orrisroot tidak begitu meluas digunakan

sebagaimana pada satu masa dahulu, kerana

harganya yang tinggi dan adanya pengganti sintetik.

Tetapi ia masih digunakan dalam minyak wangi

tertentu yang mahal harganya. Orrisroot berasal

daripada tiga spesies – Iris florentina, Iris

germanica, dan Iris pallida. Ketiga-tiga iris ini

ditanam dekat Verona dan Florence di Itali; dan

Grasse, di Perancis. Rizomnya digali pada musim

panas, dan dikeringkan dalam cahaya matahari. Ia

mengeluarkan bahan berlilin yang mengandungi

minyak yang berbau seperti violet dan digunakan

dalam minyak wangi. Lihat juga Iris.

UMUM 
SPIKENARD

Spikenard, juga dinamakan nard, ialah

tumbuhan yang berkaitan dengan valerian. Ia

berasal dari India, dan menghasilkan minyak wangi

yang mahal. Akarnya berbentuk seperti butir

jagung. Serumpun batang yang tebal sepanjang

lebih kurang 5 sentimeter tumbuh dari bahagian

atas akarnya. Bahagian ini adalah sumber utama

minyak wangi.

UMUM 
KESTURI

Kesturi ialah bahan yang digunakan sebagai

ramuan dalam banyak minyak wangi yang mahal.

UMUM 
MINYAK SERAI WANGI

Minyak serai wangi ialah minyak kuning pucat

yang dibuat daripada rumput serai wangi. Serai

wangi tumbuh di China, Guatemala, Indonesia,

Malaysia, Sri Lanka, Taiwan, dan negara-negara lain.

Minyak serai wangi mengandungi citronellal dan

geraniol. Kedua-dua bahan ini mempunyai takat

didih yang berbeza, dan ia terasing daripada serai

wangi apabila minyak ini disuling. Minyak serai

wangi digunakan untuk membuat ramuan minyak

wangi sintetik. Geraniol berbau seperti bau ros dan

digunakan dalam pembuatan minyak wangi.

UMUM 
MINYAK NILAM

Minyak nilam ialah minyak yang berbau kuat

yang digunakan untuk membuat minyak wangi.

Minyak ini datangnya daripada daun nilam, iaitu

anggota famili pudina. Daunnya dikeringkan dalam

cahaya matahari. Ia kadangkala dibiarkan mengalami

penapaian (perubahan kimia yang menguraikan

bahan terbentuk). Kemudian, stim dilalukan pada

daun untuk mengeluarkan minyaknya. Peladang

menanam nilam di China, India, Indonesia, Filipina,

dan Singapura.

UMUM 
AMBERGRIS

Ambergris ialah bahan berlilin yang terdapat

dalam usus sesetengah ikan paus sperma. Ia

berbau kuat apabila dikeringkan dan digunakan

dalam minyak wangi yang mahal.

UMUM 
MINYAK PETITGRAIN

Minyak petitgrain ialah minyak kuning yang

dibuat daripada daun, ranting dan buah daripada

pokok oren pahit. Ia digunakan untuk membuat

minyak wangi. Paraguay membekalkan kira-kira

tujuh per sepuluh daripada minyak petitgrain di

dunia. Petitgrain bigarade, iaitu minyak yang lebih

berharga daripada minyak petitgrain, dibuat

daripada sejenis lagi pokok oren pahit. Petitgrain

birgarade dikeluarkan di negara-negara

Mediterranean.

Lihat juga Oren.

UMUM 
MIR

Mir ialah damar harum yang diperah daripada

pokok-pokok tertentu dan pokok renek tertentu. Mir

yang dirujuk dalam Kitab Bible (Matt.2) terdapat di

timur laut Afrika dan Timur Tengah. Damarnya

diperah dan digunakan dalam gaharu, minyak wangi

dan ubat. Satu lagi spesies mir di Timur Tengah, mir

Mekah, adalah sumber salap Gilead. Pokok mir

Afrika menghasilkan damar gam yang sama, yang

dikenali sebagai bdelium dan digunakan untuk

membuat varnis dan ubat.

Pengelasan saintifik. Pokok yang menghasilkan mir

tergolong dalam genus Commiphora. Mir dalam Kitab

Bible ialah Commiphora abyssinica; salap Gilead diperoleh

daripada C. opobalsamum; mir Afrika ialah C. africana.

UMUM 
MINYAK ATAR

Minyak atar, juga dikenali sebagai otto, iaitu

minyak pati yang didapati dengan melalukan wap

pada kelopak bunga. Minyak pati memberi

kewangian kepada bunga tertentu. Minyak atar

digunakan untuk memberikan bau kepada minyak

wangi dan kosmetik. Kebanyakan minyak atar

didapati daripada bunga ros. Minyak atar daripada

bunga ros dihasilkan terutamanya di Bulgaria.

Sebanyak kira-kira 1800 kilogram kelopak bunga

ros menghasilkan 0.5 kilogram minyak atar

daripada bunga ros. Pembuat minyak wangi

menghargai minyak atar ros dari Bulgaria kerana

bau bunganya yang kuat dan harum.

UMUM 
12

Kembali ke atas