Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ni.trit] | نيتريت

Definisi : (Kim) garam yg diperoleh drpd asid nitrus. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ni.trit] | نيتريت

Definisi : ist garam atau ester yg terdapat dlm asid nitrus. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata nitrit


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
NITRIT

Nitrit ialah sebahagian anion nitrit (NO 2 –) dan

sesetengah unsur lain. Anion ialah ion bercas

negatif. Nitrit tak organik adalah stabil dan larut

dalam air. Kebanyakan nitrit organik dibuat

daripada alkohol. Ia adalah tidak stabil apabila

berada dalam asid, tetapi ia berada dengan stabil

dalam larutan neutral dan beralkali lemah.

UMUM 
SOSEJ

Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging

cincang dan dibubuh perasa. Daging yang

digunakan untuk membuat sosej termasuk daging

lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu,

dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh

perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam,

lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia.

Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis

bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan

sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit

memberi warna kepada sosej dan membantu

mencegah pertumbuhan bakteria yang

menyebabkan sejenis keracunan makanan yang

dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala

menambah gin atau wain merah kepada sosej

untuk memberikannya rasa yang istimewa.

UMUM 

Kembali ke atas