PEMAKANAN | | UMUM | |
PEMPROSESAN DAN PENGAWETAN MAKANAN | proses pemakanan dan pembungkusan | PEMAKANAN | Kaedah |
AMALAN PEMAKANAN | Amalan pemakanan ialah tabiat individu dalam menentukan jenis makanan untuk dimakan. | PEMAKANAN | Konsep |
NUTRIEN | kepentingan dan kesan nutrisi dalam kesihatan | PEMAKANAN | Sumber/Bahan Alam |
VITAMIN | kepentingan dan kesan vitamin dalam kesihatan manusia | PEMAKANAN | Sumber/Bahan Alam |
KWASHIORKOR | Kwashiorkor ialah sejenis penyakit yang berpunca daripada pemakanan yang tidak seimbang, khususnya disebabkan oleh kekurangan protein lengkap yang amat ketara. | UMUM | |
AHLI DIET | Ahli diet ialah orang yang merancang menu dan menyelia penyediaan makanan. Lihat Diet; Pemakanan. | UMUM | |
VEGETARIANISME | Vegetarianisme merupakan suatu amalan diet yang menghindari daging seperti daging lembu, khinzir, ayam, dan ikan dan mungkin juga termasuk produk daripada haiwan tersebut seperti gelatin, susu dan hasilan tenusu (keju, mentega), telur, madu dan sebagainya. | PEMAKANAN | Proses/Tindak Balas |
MONOSODIUM GLUTAMAT | Monosodium glutamat (MSG) merupakan garam natrium daripada asid glutamik. | PEMAKANAN | Kaedah |
YOGURT | Yogurt ialah produk tenusu yang dihasilkan daripada fermentasi susu oleh bakteria. Ia merupakan kasein (sejenis protein dalam susu) separa pepejal yang terbentuk daripada tindakan bakteria asid laktik tertentu terhadap campuran pepejal susu tanpa lemak, lemak susu, gula dan agen penstabil. | PEMAKANAN | Sifat/Keadaan |