MALTOSA | Maltosa ialah nama kimia bagi gula malt. Pembentukan maltosa ialah langkah pertama dalam proses pencernaan makanan berkanji. Enzim ptialin dalam air liur menukarkan kanji ke maltosa. Enzim lain memecahkan maltosa ke glukos (lihat Glukos). | UMUM | |
PANKREATIN | Pankreatin ialah ekstrak tisu daripada kilang pankreas yang mengandungi enzim pencernaan. | UMUM | |
PANKREAS | Pankreas ialah organ yang didapati dalam tubuh manusia dan haiwan bertulang belakang. Organ ini mengeluarkan jus pencernaan yang diperlukan untuk memecahkan bahan makanan. Ia turut mengeluarkan dua jenis hormon, iaitu insulin dan glukagon, yang perlu untuk mengawal keseimbangan gula dan metabolisma (lihat Metabolisme). | UMUM | |
ARAK PAHIT | Arak pahit ialah istilah bagi cecair yang diekstrak daripada herba, daun, kulit kayu, akar, atau putik buah yang pahit. Banyak orang yang meminum arak pahit sebagai ubat untuk menambahkan selera dan mengaktifkan pencernaan. Manusia juga menggunakan arak pahit sebagai perisa dalam minuman alkohol tertentu. Sesetengah arak pahit jenis tertentu termasuklah Angostura, cinchona, limau oren, gentian, dan camomile. | UMUM | |