Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.nga.wét] | ڤڠاويت

Definisi : bahan yg digunakan utk meng­awet­kan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.nga.wét] | ڤڠاويت

Definisi : bahan yg digunakan utk mengawetkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pengawet


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SOSEJ

Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging

cincang dan dibubuh perasa. Daging yang

digunakan untuk membuat sosej termasuk daging

lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu,

dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh

perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam,

lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia.

Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis

bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan

sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit

memberi warna kepada sosej dan membantu

mencegah pertumbuhan bakteria yang

menyebabkan sejenis keracunan makanan yang

dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala

menambah gin atau wain merah kepada sosej

untuk memberikannya rasa yang istimewa.

UMUM 
MAKANAN AWET

MAKANAN AWET, makanan yang tidak mudah rosak dan boleh tahan lama. Makan diawet dengan cara disangai, disalai, dijeruk, diperam, dimasak  atau direndam dengan gula, garam atau cuka. Bahan pengawet utama bagi makanan ialah garam.

BUDAYAMakanan

Kembali ke atas