PERISA | PERISA, jurnal puisi Melayu. Jurnal ini diterbitkan secara berkala sekali setahun mulai tahun 1993 oleh Dewan Bahasa dan Pustaka. | SASTERA | Penerbitan |
SAFRON | Safron ialah pewarna kuning terang dan perisa makanan. Ia dihasilkan dengan mengeringkan stigma dan sebahagian daripada stail krokus ungu musim luruh yang dikenali secara saintifik sebagai Crocus Satirus (lihat Krokus ). (Stigma dan stail adalah bahagian bunga yang mengandungi biji). Lebih kurang 4000 bunga menghasilkan kira-kira 28 gram safron komersial. Safron mempunyai bau yang harum, tetapi rasa yang pahit. Ia digunakan dalam masakan dan untuk memperisa dan mewarnakan gula-gula. Penduduk di Eropah dan India menggunakannya untuk memperasa pelbagai makanan. | UMUM | |
LIKUORIS | Likuoris ialah herba yang mengandungi perisa serta sebatian berguna bagi kegunaan perubatan. Perisanya terdapat pada akar dan rizom herba yang panjang serta manis rasanya. Akar dan rizomnya mengandungi sebatian, yang dikenali glisirizin, kira-kira 50 kali lebih manis daripada gula. Likuoris adalah tumbuhan saka, iaitu ia hidup lebih daripada satu musim pertumbuhan. | UMUM | |
TAIM | Taim ialah nama sekumpulan pudina rimbun, berbau harum yang berasal dari kawasan Mediterranean. Orang Yunani purba menggunakan taim sebagai dupa di kuil. Taim mempunyai rasa pahit yang menjadikannya perisa yang popular dalam masakan daging dan sos. Thymol, iaitu ubat antiseptik, dibuat daripada minyak yang diekstrak daripada taim. Ubat ini digunakan dalam cecair pencuci mulut dan ubat batuk. | UMUM | |
MALT | Malt ialah produk makanan yang terhasil apabila barli dan sesetengah bijian yang lain diproses secara khusus. Ia digunakan dalam proses membuat bir dan menyuling spirit, dan sebagai sumber perisa atau bau-bauan dalam pelbagai barangan, yang dimasak, gula-gula, bijirin, dan makanan bayi. | UMUM | |
ARAK PAHIT | Arak pahit ialah istilah bagi cecair yang diekstrak daripada herba, daun, kulit kayu, akar, atau putik buah yang pahit. Banyak orang yang meminum arak pahit sebagai ubat untuk menambahkan selera dan mengaktifkan pencernaan. Manusia juga menggunakan arak pahit sebagai perisa dalam minuman alkohol tertentu. Sesetengah arak pahit jenis tertentu termasuklah Angostura, cinchona, limau oren, gentian, dan camomile. | UMUM | |
TANSY | Tansy ialah tumbuhan yang berkaitan dengan thistle . Ia mula tumbuh liar di Eropah dan Siberia. Kini ia sering ditanam di taman dan biasanya terdapat di Amerika Utara dan New Zealand. Daun dan bunganya berasa pahit dan berbau kuat. Daunnya pernah digunakan sebagai perisa. Daunnya yang berwarna hijau tua mengeluarkan minyak yang dikenali sebagai minyak tansy . Minyak ini beracun, tetapi digunakan dalam ubat-ubatan. Bunganya berwarna kuning. Pengelasan saintifik. Tansy membentuk genus Tanacetum dalam famili Compositae (Asteraceae). | UMUM | |
LIK | Lik ialah sayur yang berkaitan dengan bawang. Tumbuhan lik mempunyai banyak daun leper yang bersambung di pangkalnya untuk membentuk batang yang tebal. Batang lik lebarnya 2.5 sentimeter hingga lima sentimeter, dan panjangnya 10 sentimeter hingga 20 sentimeter. Batangnya adalah bahagian yang boleh dimakan, rasanya seperti rasa bawang. Lik dimakan mentah, dimasak, atau digunakan sebagai perisa untuk makanan lain. | UMUM | |
MINUMAN RINGAN | Minuman ringan ialah minuman tanpa alkohol, berperisa, yang disediakan dengan air bergas. Minuman ini dinamakan ringan untuk membezakannya daripada minuman keras (beralkohol). Minuman ringan juga dinamakan sebagai pop soda, soda, atau pop. Kola adalah minuman ringan yang paling banyak digunakan. Perisa lain termasuk lemon, limau nipis, oren, anggur, dan air halia. Minuman ringan popular di banyak negara di dunia. | UMUM | |
TEMBAKAU SEDUTAN | Tembakau sedutan ialah serbuk lembap atau kering yang dibuat daripada daun pokok tembakau. Tembakau mulu-mula ditapai oleh haba dan lembapan kemudian dikeringkan dan ditumbuk. Tembakau sedutan lembap diletakkan di celah pipi dan gusi. Tembakau sedutan kering mungkin dihidu melalui lubang hidung, digosok pada gusi atau dicelup – iaitu diletakkan di dalam mulut, biasanya di celah gusi dan bibir bawah. Pelbagai perisa ditambah pada tembakau sedutan untuk menambah rasanya. Pengambilan tembakau sedutan boleh mengganggu saraf yang membawa deria bau dan mengurangkan kebolehan mengecam bau. Ramai doktor percaya bahawa penggunaan tembakau sedutan meningkatkan risiko menghidap kanser mulut dan penyakit gusi yang lain. | UMUM | |