KUBIS | Kubis ialah sayur biasa yang berasal dari England dan barat laut Perancis, tetapi ditanam di seluruh Eropah, Asia dan Amerika. Sayur-sayur daun lain yang berkaitan rapat dengan kubis termasuk kubis bunga, kubis Brussels, brokoli, dan lobak putih. | UMUM | |
SAYUR | Sayur adalah mana-mana satu daripada banyak makanan berkhasiat yang diperoleh daripada daun, akar, biji, batang, dan lain-lain bahagian tumbuhan tertentu. Sayur dimakan mentah atau dimasak, dan digunakan sebagai sebahagian daripada hidangan utama, dalam salad dan sup dan sebagai snek. Selain sayur dan herba yang ditanam dimakan di negara kawasan tropika, terdapat lebih kurang 100 jenis sayur yang dimakan atau ditanam di merata dunia. | UMUM | |
MINYAK SAYUR | Minyak sayur ialah bahan lemak yang didapati daripada tumbuh-tumbuhan tertentu. Minyak sayur digunakan terutamanya dalam mengeluarkan atau memasak banyak jenis makanan. Kebanyakan minyak ini dalam bentuk cecair, kecuali beberapa dalam bentuk pepejal pada suhu bilik, seperti lemak koko, minyak kelapa, dan minyak kelapa sawit. Minyak sayur terdiri daripada hampir keseluruhannya lemak, iaitu bahagian perlu dalam diet untuk kesihatan. Untuk maklumat lanjut tentang nilai makanan dan komposisi minyaknya lihat Lemak. | UMUM | |
SWISS CHARD | Swiss chard ialah sayur laman. Daunnya dimakan sebagai sayur. Swiss chard berkaitan dengan tumbuhan bit biasa. Ia menyerupai bit, tetapi akarnya tidak besar berisi. Swiss chard mempunyai akar kecil berkayu yang tidak boleh dimakan. Sayur ini mempunyai batang daun yang berisi, daun yang besar, dan berwarna hijau tua. Sesetengah jenis mempunyai daun berwarna kuning pucat dan yang lain mempunyai daun dan batang-daun berwarna merah terang. | UMUM | |
LILIN SAYUR | Lilin sayur. Banyak tumbuhan mempunyai salutan lilin semula jadi yang melindunginya daripada haba dan lembapan. | UMUM | |
PERKEBUNAN PASARAN | Perkebunan pasaran ialah penanaman sayur- sayuran atau buah-buahan, atau kedua-duanya, untuk dipasarkan. Kebun pasaran biasanya terdiri daripada petak tanah yang besar, dengan kawasan yang diuntukkan untuk sayur-sayuran yang berbeza. Kebun pasaran membekalkan hasil yang segar kepada orang ramai yang tinggal di bandar besar di seluruh dunia. Pembaikan dalam pengangkutan dan penggunaan penyejukan bagi mengekalkan kesegaran sayur-sayuran dan buah-buahan, telah mengurangkan pergantungan penduduk bandar pada hasil tanaman tempatan. Banyak kebun pasaran moden merupakan perniagaan besar, yang membekalkan banyak kuantiti tanaman seperti salad atau tomato. | UMUM | |
SALSIFY | Salsify ialah sayur dwitahunan. Ia juga dinamakan tumbuhan tiram kerana akarnya yang berisi berasa seperti rasa tiram. Tumbuhan ini berasal dari kawasan Mediterranean, tetapi kini ditanam dengan meluas di kedua-dua bahagian Atlantik. Akarnya yang tirus digunakan di Eropah dan Amerika sebagai sayur. Cara yang biasa menyediakan salsify ialah dengan merebusnya sehingga empuk dan kemudian dikrim. Rasanya juga sedap kalau direbus dan kemudian dicelup dalam serbuk biskut dan digoreng. Peladang menanam salsify dengan cara yang sama seperti menanam parsnip. Akarnya boleh disimpan dalam musim sejuk sama ada dalam tanah atau disimpan dalam tanah yang sejuk, lembap. Pengelasan saintifik. Salsify tergolong dalam famili komposit, Compositae (Asteraceae). Ia dikelaskan sebagai Tragopogon porrifolius . Lihat juga Parsnip. | UMUM | |
PARSNIP | Parsnip ialah sayur dwitahunan yang mempunyai banyak daun bercuping dalam dan halus. Bahagian parsnip yang boleh dimakan ialah akar putihnya yang panjang tirus. Parsnip ialah tumbuhan biasa di laman rumah, tetapi sayur ini tidak penting dari segi komersial. Parsnip berkaitan dengan lobak merah dan adas. | UMUM | |
SELADA | Selada ialah sayur yang popular yang digunakan terutamanya untuk membuat salad. Biasanya selada dimakan segar dan tidak dimasak. Selada adalah sebahagian daripada banyak diet untuk mengawal berat badan kerana ia mengandungi sedikit kalori dan membekalkan kalsium, besi dan vitamin A. Kebanyakan jenis selada mempunyai daun yang besar berwarna hijau dan tumbuh rapat ke tanah pada batang yang sangat pendek. Selada adalah tanaman ladang yang penting di banyak kawasan di dunia, dan pekebun rumah menanam beberapa jenis selada. Perladangan selada mungkin bermula di Parsi seawal tahun 550 S.M. | UMUM | |
SADERI | Saderi ialah sayur yang popular yang berkaitan dengan lobak merah dan parsli. Ia dimakan mentah dalam salad atau dengan pencecah. Ia juga digunakan dalam sup dan sebagai hiasan bagi makanan lain. | UMUM | |