MINYAK SERAI WANGI | Minyak serai wangi ialah minyak kuning pucat yang dibuat daripada rumput serai wangi. Serai wangi tumbuh di China, Guatemala, Indonesia, Malaysia, Sri Lanka, Taiwan, dan negara-negara lain. Minyak serai wangi mengandungi citronellal dan geraniol. Kedua-dua bahan ini mempunyai takat didih yang berbeza, dan ia terasing daripada serai wangi apabila minyak ini disuling. Minyak serai wangi digunakan untuk membuat ramuan minyak wangi sintetik. Geraniol berbau seperti bau ros dan digunakan dalam pembuatan minyak wangi. | UMUM | |
SERAI | Serai ialah sejenis tumbuhan rumput berumpun dan berakar besar, serta berbau wangi. Tumbuhan ini terkenal sebagai bahan perasa dan pewangi bagi kebanyakan masakan Melayu tradisional, juga sebagai bahan perubatan. | UMUM | |
GEYLANG SERAI | GEYLANG SERAI, kediaman orang Melayu sejak pertengahan tahun 1800 (yang terletak di daerah Timur Singapura). Dua pertiga daripada tanah kawasan tersebut (600 ekar) dimiliki oleh Syed Abdul Rahman Alsagoff, saudagar Arab, dan keluarganya. Pada masa itu, kawasan tersebut dikenal sebagai ‘Preseverence Estate’. Apabila estet tersebut diserahkan kepada seorang pegawai Inggeris untuk dibangunkan secara lebih teratur, serai mula ditanam secara besar-besaran. Sejak itu timbul nama Geylang Serai. | SEJARAH DAN ARKEOLOGI | Bandar/Negeri/Negara/Tempat |
DJAMAL TUKIMIN | DJAMAL TUKIMIN (1946 - ), penulis dan aktivis budaya Singapura. Dia lahir pada 20 Oktober 1946 di Geylang Serai, Singapura. Dia mendapat pendidikan asas di Sekolah Melayu Teluk Kurau, kemudian melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah Singlap dan Sekolah Menengah Tun Seri Lanang. Djamal tidak pernah mempunyai pekerjaan tetap sejak meninggalkan bangku sekolah. | SASTERA | Tokoh |
SINGGANG | SINGGANG, sejenis masakan rebusan daripada bahan-bahan seperti lengkuas, serai, bawang putih, asam keping dan kadang-kadang ditambah belacan, manisan dan cili belah. Biasanya ikan digunakan sebagai bahan penting khususnya ikan tongkol atau ikan kayu, ikan tamban dan ikan kembung. Daging juga boleh dibuat singgang seperti yang terdapat di Johor dan bahan-bahan yang digunakan termasuklah ketumbar, cili kering, halia, lada hitam dan bawang merah yang ditumbuk. Singgang juga disebut sebagai pindang. | BUDAYA | Makanan |
AISHAH GHANI, TAN SRI | AISHAH GHANI, Tan Sri (1924- ), ahli politik dan Menteri Kebajikan Masyarakat (1973-1984). Dia lahir pada 5 Jun 1924 di Kampung Sungai Serai, Hulu Langat, Selangor. | SEJARAH DAN ARKEOLOGI | Konsep |
AZIZ JAHPIN | AZIZ JAHPIN (1928 - ), wartawan, penulis dan pengarah filem. Dia lahir pada 29 Jun 19287 di Geylang Serai, Singapura. Nama sebenarnya ialah Haji Abdul Aziz bin Alias. Aziz Jahpin mendapat pendidikan sampai ke peringkat Sijil Persekolahan (1947). | SASTERA | Tokoh |
MASURI S.N. | MASURI S.N. (1927- ), penyair Singapura. Dilahirkan 11 Jun 1927 di Geylang Serai, Singapura. Huruf S dan N selepas nama Masuri itu ialah singkatan bagi Salikun dan Nawi. Salikun ialah nama ayahnya dan Nawi pula ialah gelaran ayahnya. Dia juga menggunakan nama pena Martina. | SASTERA | Tokoh |
MANA SIKANA | MANA SIKANA (1945 - ), penulis. Dia lahir pada 9 Oktober 1945 di Bagan Serai, Perak. Nama sebenarnya ialah Abdul Rahman Napiah @ Hanafiah @ Mohd. Hanafiah. Dia juga menggunakan nama pena Abd. Rahman M.S., Anakis Anam, Reihman M.S. dan Ustaz Abd. Rahman al-Mana @ al-Senawari. | SASTERA | Tokoh |
SERUNDING | SERUNDING, makanan yang diperbuat daripada kelapa bercampur daging atau ikan yang dimasak bersama-sama rempah. Masakan ini halus, kering dan berderai. Bahan utama untuk membuat serunding ialah kelapa yang diparut halus. Kelapa ini dimasak bersama-sama daging yang telah disiat-siat atau bahan-bahan campuran lain serta rempah-rempat seperti ketumbar, jintan, bawang, cili kering, lengkuas, serai dan halia. Bahan-bahan ini dimasak selama tiga atau empat jam sehingga betul-betul kering. | BUDAYA | Makanan |