Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.kha.siat] | برخاصيت

Definisi : mengandungi (memberikan) khasiat: setengah-setengah jenis makanan lebih ~ drpd yg lain (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.kha.siat] | برخاصيت

Definisi : ada khasiatnya: Setengah-setengah makanan lebih ~ drpd yg lain. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
khasiat (kata nama)
Bersinonim dengan zat, faedah, guna, kebaikan, keistimewaan, manfaat;,
Kata Terbitan : berkhasiat,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
nourishing foodmakanan berkhasiatPentadbiran PerniagaanTiadaMakanan yang memberi kesihatan dan membantu pembesaran.
nutritional snacksnek berkhasiatPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
nutritious mealhidangan berkhasiatPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
nourishing foodmakanan berkhasiatPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
empty calorie foodmakanan tak berkhasiatMakanan dan PemakananPemakananMakanan yang mengandungi kandungan gula dan/atau lemak yang tinggi dan rendah kandungan nutrien yang lain. Contohnya, makanan segera dan minuman berkarbonat.
haemotrophhemotrofPerubatanTiadaJumlah makanan berkhasiat yang dibekalkan kepada embrio daripada darah ibu semasa kehamilan.
cyclamatesiklamatFarmasiTiadaPemanis tiruan tidak berkhasiat yang dikawal penggunaannya dan didapati mengaruh kanser pada tikus.
nourishmenyuburkanPentadbiran PerniagaanTiadaMemberi makanan yang berkhasiat supaya lekas besar dan sihat.
barley waterair barliPentadbiran PerniagaanTiadaMinuman berkhasiat daripada barli yang dididihkan dalam air kemudian ditapis dan disejukkan, diberi terutamanya kepada kanak-kanak dan orang sakit.
nutrientnutrienBiologiFisiologi1. Bahan makanan yang mengandungi khasiat. 2. Komponen berkhasiat yang terdapat di dalam setengah-setengah makanan, seperti protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan mineral.
123

Kembali ke atas