braised celery | daun saderi brais | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Daun saderi yang dikukus dengan kaldu di dalam ketuhar. |
couscous | kuskus | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pasta daripada adunan suji dan air yang dikukus yang berasal dari Mediteranean. |
custard | kastard | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Campuran telur, susu, perasa dan biasanya gula dikukus atau dibakar. |
dumpling | ladu | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Makanan daripada tepung yang berinti yang direbus atau dikukus. |
lard | lemak babi | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Bahagian babi yang mempunyai tisu adipos (lemak) dikukus dan dididihkan di dalam air bagi menghasilkan lemak. Lemak boleh dipisahkan daripada komponen air dengan cara pemanasan atau penyaringan. Lemak yang terhasil berwarna putih pudar dan berbentuk pepejal lembut dengan kandungan asid lemak tepu yang tinggi. Lemak ini tidak mempunyai bau atau perisa dan lemak ini digunakan dalam masakan. |
parboiled rice | beras keling | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Beras yang diperoleh daripada padi yang dikukus atau dididih selepas direndam. Proses ini membolehkan vitamin B meresap ke bahagian bijian beras supaya apabila padi ini dikilang, berasnya mempunyai lebih banyak vitamin B berbanding dengan beras biasa. |
apple dumpling | ladu epal | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Makanan daripada tepung yang berinti epal yang direbus atau dikukus. |
chestnut | berangan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Buah yang bentuknya hampir bulat dan berkulit keras, boleh dibakar, direbus atau dikukus dan digunakan sebagai inti untuk ayam, stew dan sup. |
chestnut | berangan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Buah yang bentuknya hampir bulat dan berkulit keras, boleh dibakar, direbus atau dikukus dan digunakan sebagai inti untuk ayam, stew dan sup. |
cake mixture | adunan kek | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Adunan daripada campuran tepung dengan telur, gula dan mentega yang telah dipukul kembang, dikukus atau dibakar. |