aniseed | jintan manis | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Rempah yang rasanya seperti likoris iaitu seakan-akan rasa sarsi dari kawasan Mediteranean. |
aniseed | jintan manis | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Rempah yang rasanya seperti likoris iaitu seakan-akan rasa sarsi dari kawasan Mediteranean. |
aniseed | jintan manis | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Rempah yang rasanya seperti likoris iaitu seakan-akan rasa sarsi dari kawasan Mediteranean. |
anise (Pimpinella anisum) | jintan manis (Pimpinella anisum) | Sosiologi | Tiada | Biji buah matang kering Pimpinella anisum yang digunakan dalam pembuatan minyak anis, sebagai rempah dan perisa dalam makanan atau minuman. |
anise (Pimpinella anisum) | jintan manis (Pimpinella anisum) | Perubatan | Tiada | Biji buah matang kering Pimpinella anisum yang digunakan dalam pembuatan minyak anis, sebagai rempah dan perisa dalam makanan atau minuman. |
anise oil | minyak jintan manis | Perubatan | Tiada | Minyak daripada tumbuhan Pimpinella anisum yang mempunyai kesan karminatif dan ekspektoran. |
anise (Pimpinella anisum) | jintan manis (Pimpinella anisum) | Pertanian | Tiada | Biji buah matang kering Pimpinella anisum yang digunakan dalam pembuatan minyak anis, sebagai rempah dan perisa dalam makanan atau minuman. |
anisette | aniset (likor) | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Likueur berperasa jintan manis dan tidak berwarna. |
anethole | anetol | Kimia | Tiada | Eter, CH3OC6H4C3H5 yang diperoleh daripada minyak jintan manis. |
carminative | karminatif | Herba | Tiada | Herba atau sediaan herba yang mencegah pembentukan gas di dalam salur gastrousus atau memudahkan pembuangan gas bagi mengelakkan angin dalam perut. Contoh herba ini, ialah halia, buah pala dan jintan manis. |