constant weight | berat tetap | Herba | Tiada | Nilai berat yang diperoleh apabila dua penimbangan berturutan tidak memberikan perbezaan melebihi 0.5 mg bagi setiap 1 g bahan. Selagi berat tetap tidak tercapai, bahan akan dipanaskan atau dipijar pada satu tempoh masa tambahan (biasanya satu jam) mengikut kesesuaian sifat bahan mentah herba, sebelum penimbangan seterusnya dilakukan. |
weighing | penimbangan | Kimia | Tiada | Tiada |
double weighing | penimbangan ganda dua | Kimia | Tiada | Tiada |
weighing by substitution | penimbangan cara pertukargantian | Kimia | Tiada | Tiada |
weighing by difference | penimbangan cara perbezaan | Kimia | Tiada | Tiada |
dietary assessment | penilaian diet | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Kaedah menganggarkan pengambilan makanan dengan merekodkan pengambilan harian individu. Penilaian diet boleh dijalankan melalui kaedah ingatan diet 24 jam dan penimbangan makanan. |
rice moisture content | kandungan kelembapan padi | Pertanian | Agronomi | Kandungan air dalam biji padi. Kandungan ini dipengaruhi oleh kematangan biji dan kelembapan di sekelilingnya. Kaedah penentuan kandungan kelembapan padi adalah melalui penimbangan biji padi sebelum dan selepas dikeringkan dalam ketuhar. Terdapat alat penentuan kelembapan yang lebih cepat tanpa memerlukan pengeringan. Padi yang telah dituai hendaklah dikeringkan dan mengandungi kandungan lembapan tidak melebihi 14 peratus untuk mengelakkan kerosakan setelah dituai. |
herbal cross-contamination | kontaminasi silang herba | Herba | Tiada | Pencemaran bahan mula, produk antara atau produk akhir dengan bahan mula atau produk lain semasa proses pengilangan herba. Kontaminasi ini boleh berlaku akibat kecuaian pengendalian semasa penyampelan, penimbangan, pencampuran dan pemprosesan. |
production area | kawasan pembuatan | Herba | Tiada | Suatu bahagian kawasan bersih di dalam sebuah kilang yang digunakan untuk memproses bahan mentah, sediaan atau produk akhir herba. Bangunan, kemudahan dan peralatan di dalam kawasan pembuatan ini perlu dibina, diurus dan diselenggara menurut keperluan Amalan Pengilangan Baik. Kawasan memproses bahan mentah, sediaan atau produk akhir herba yang boleh menjanakan habuk, wap atau wasap seperti di tempat pengisaran, pemanasan atau perebusan perlu mempunyai ekzos udara. Aktiviti pensampelan, penimbangan, pengadunan dan pemprosesan perlu dijalankan dengan berhati-hati untuk mengelakkan kontaminasi silang. |