Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.jian] | ساجين

Definisi : 1. sesuatu yg disajikan, hidangan makanan; 2. persembahan (cerita dll); (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.jian] | ساجين

Definisi : makanan yg disajikan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
saji (kata nama)
Bersinonim dengan hidangan, makanan, penganan, suguhan, habuan perut, pangan, solak, ayapan, persembahan, santapan, sarapan;,
Kata Terbitan : menyajikan, tersaji, sajian, penyajian,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
buffet servicesajian bufetPentadbiran PerniagaanTiadaSajian yang hanya memerlukan pramusaji menuang air sejuk atau panas, sementara makanan diambil sendiri oleh pelanggan di meja hidangan dan pembayaran dibuat setelah makan.
cafeteria servicesajian kafeteriaPentadbiran PerniagaanTiadaSajian yang membolehkan pelanggan memilih dan mengambil sendiri makanan mereka dan pembayaran dijelaskan sebelum makan.
shellfish plattersajian kerang-keranganPentadbiran PerniagaanTiadaPembuka selera daripada sajian aneka jenis kerang-kerangan laut yang segar yang dihidang sejuk di atas ketulan ais atau digoreng dan dihidang panas.
call-order systemsistem pesanan segeraPentadbiran PerniagaanTiadaSistem memesan makanan sajian segera yang digunakan di kebanyakan organisasi sajian segera.
balanced dietdiet seimbangMakanan dan PemakananTeknologi MakananSajian makanan yang mengandungi semua zat makanan pada kadar yang betul untuk memenuhi keperluan harian tubuh. Sajian makanan itu mengandungi zat makanan daripada empat kumpulan iaitu daging, susu dan hasil tenusu, sayur dan buah, serta bijirin. Makanan ini dapat membekalkan 10-15% protein, 20-35% lemak dan 55-65% karbohidrat.
balance dietdiet seimbangMakanan dan PemakananPemakananSajian yang mengandungi semua kumpulan zat makanan pada kadar yang cukup dan betul untuk menjalankan fungsi badan dengan teratur. Sajian makanan tersebut mengandungi zat makanan daripada empat kumpulan, iaitu daging, susu dan hasil tenusu, sayur dan buah, serta bijirin. Makanan ini dapat membekalkan 10‒15% protein, 20‒35% lemak dan 55‒65% karbohidrat.
cateringsajian/ penyajian/ kateringUmumTiadaTiada
French servicesajian PerancisPentadbiran PerniagaanTiadaHidangan makanan yang mengikut cara Perancis.
traylinebarisan sajianPentadbiran PerniagaanTiadaTempat pembawa dulang ke wad-wad pesakit atau pelanggan yang mengandungi makanan.
Russian servicesajian RusiaPentadbiran PerniagaanTiadaHidangan makanan yang disajikan kepada pelanggan sebelah kiri pelanggan.
12345678

Kembali ke atas