buffet service | sajian bufet | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sajian yang hanya memerlukan pramusaji menuang air sejuk atau panas, sementara makanan diambil sendiri oleh pelanggan di meja hidangan dan pembayaran dibuat setelah makan. |
cafeteria service | sajian kafeteria | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sajian yang membolehkan pelanggan memilih dan mengambil sendiri makanan mereka dan pembayaran dijelaskan sebelum makan. |
shellfish platter | sajian kerang-kerangan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pembuka selera daripada sajian aneka jenis kerang-kerangan laut yang segar yang dihidang sejuk di atas ketulan ais atau digoreng dan dihidang panas. |
call-order system | sistem pesanan segera | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sistem memesan makanan sajian segera yang digunakan di kebanyakan organisasi sajian segera. |
balanced diet | diet seimbang | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Sajian makanan yang mengandungi semua zat makanan pada kadar yang betul untuk memenuhi keperluan harian tubuh. Sajian makanan itu mengandungi zat makanan daripada empat kumpulan iaitu daging, susu dan hasil tenusu, sayur dan buah, serta bijirin. Makanan ini dapat membekalkan 10-15% protein, 20-35% lemak dan 55-65% karbohidrat. |
balance diet | diet seimbang | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Sajian yang mengandungi semua kumpulan zat makanan pada kadar yang cukup dan betul untuk menjalankan fungsi badan dengan teratur. Sajian makanan tersebut mengandungi zat makanan daripada empat kumpulan, iaitu daging, susu dan hasil tenusu, sayur dan buah, serta bijirin. Makanan ini dapat membekalkan 10‒15% protein, 20‒35% lemak dan 55‒65% karbohidrat. |
catering | sajian/ penyajian/ katering | Umum | Tiada | Tiada |
French service | sajian Perancis | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Hidangan makanan yang mengikut cara Perancis. |
trayline | barisan sajian | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tempat pembawa dulang ke wad-wad pesakit atau pelanggan yang mengandungi makanan. |
Russian service | sajian Rusia | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Hidangan makanan yang disajikan kepada pelanggan sebelah kiri pelanggan. |