Ho coefficient | pekali Ho | Fizik | Tiada | Tiada |
yo-he-ho theory | teori yo-he-ho | Pendidikan | Tiada | Tiada |
diol | diol | Kejuruteraan | Polimer | Akronim kepada alkohol dihidrik, iaitu sejenis alkohol yang mempunyai dua kumpulan hidroksil (HO-R-OH). Contoh diol yang kerap digunakan dalam pempolimeran poliester ialah etilena glikol, HOCH2CH2OH, dan 1, 5-pentanadiol, HO(CH2)5OH. |
ethanedioic acid | asid etanadioik | Kimia | Tiada | Sebatian organik dengan formula HO-CO-CO-OH. Nama am asid oksalik. |
holmium | holmium | Geologi | Tiada | Unsur logam nadir bumi dalam siri lantanid dan ahli kumpulan 111 b jadual kerkala, simbol Ho, nombor atom 67, berat atom 164.93. dan takat lebur 1400oC-1525oC. |
holmium | holmium | Kimia | Tiada | Unsur logam nadir bumi dalam siri lantanid dan ahli kumpulan 111 b jadual kerkala, simbol Ho, nombor atom 67, berat atom 164.93. dan takat lebur 1400oC-1525oC. |
holmium | holmium | Kimia | Tiada | Unsur logam nadir bumi dalam siri lantanid dan ahli kumpulan IIIB (atau 3) jadual berkala, simbol Ho, nombor atom 67, berat atom 164.93, nombor pengoksidaan +3, takat lebur 1470oC, takat didih 2720oC, wujud dalam bentuk pepejal berhablur yang relap, mempunyai ciri magnet dan leketrik, dan larut di dalam asid cair. Sumber semula jadi holmium ialah bijih gadolinit dan monazit. Holmium diperoleh daripada penurunan holmium fluorida dengan kalsium dan digunakan dalam spektroskopi. |
asymmetric carbon | karbon asimetri | Kimia | Tiada | Struktur molekul yang terdiri daripada satu atom karbon bervalensi empat, yang terikat pada empat atom atau kumpulan yang berlainan dalam bentuk tetrahedron. Misalnya, asid laktik yang mengandungi satu karbon asimetri (diberi tanda *). COOH ׀ HO ͟ C* ͟ H ׀ CH3 Kebanyakan sebatian mengandungi lebih daripada satu karbon asimetri; seperti asid tartarik. HOOC.* CHOH.* CHOH.COOH. |
2-ketogluconic acid | asid 2-ketoglukonik | Bioteknologi | Tiada | Asid organik yang dihasilkan secara pengoksidaan terus glukosa kepada 2-ketoglutarat. Asid ini digunakan sebagai bahan pemula dalam sintesis asid eritorbik secara kimia. Asid ini juga dapat dihasilkan oleh Pseudomonas, Acetobacter dan Serratia marcencens melalui proses fermentasi. COOH C ══ O HO C H H C OH H C OH CH2OH |
tartaric acid | asid tartarik | Kimia | Tiada | Asid dikarboksilik, formula (CHOH)2- (COOH)2, takat lebur 170oC, berbentuk hablur lutsinar atau serbuk berhablur putih, rasany masam, tidak berbau, larut di dalam air, alkohol dan eter. Asid tertarik mempunyai sifat optik yang luar COOH COOH ú ú H — C — OH H — C — OH ú ú HO — C — OH H — C — OH ú ú COOH COOH (L) (D) COOH ú H — C — OH ú H — C — OH ú COOH (Meso) biasa, iaitu bentuk D, L yang aktif serta bentuk meso yang tidak aktif. Asid ini terdapat dalam tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan, terutamanya anggur. sebatian ini juga dapat disintesis daripada maleik anhidrida dan hidrogen peroksida. Asid tartarik digunakan sebagai ramuan bagi larutan Fehling, bahan tambahan dan pewarna makanan. |