Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : 1. mencurahkan (mengisikan) barang cair ke dlm bekas: Mahat duduk dan ~ kopi ke dlm cawan; 2. melebur (logam) dgn memanaskannya: ~ bijih timah; 3. mencetak leburan besi dll ke dlm acuan (utk membentuk sesuatu): (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 mencurahkan benda cair dr sesuatu bekas: Sesudah ~ air minuman ke dlm cawan, ia pun pergi ke dapur. 2 meleburkan logam dgn memanaskannya. 3 mencetak leburan besi dll ke dlm acuan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tuang
Kata Terbitan : menuang, menuangkan, penuangan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pouringmenuangKesenianTiadaTiada
clothing the rollersmenuang penggelekKomunikasiTiadaTiada
free pourlebih tuanganPentadbiran PerniagaanTiadaKaedah menuang minuman keras oleh pelayan bar tanpa sebarang sukatan.
short pouringkurang tuanganPentadbiran PerniagaanTiadaKaedah menuang minuman keras yang kurang daripada sukatan yang ditetapkan.
lift-slap constructionbinaan papak angkatKejuruteraanTiadaMenuang papak lantai dan papak bumbung konkrit bertetulang di tingkat bawah, secara bertindih-tindih, dengan setiap papak dipisahkan dengan papak yang di atasnya oleh helaian-helaian kertas bangunan. Setelah keras, papak diangkat ke kedudukan yang dikehendaki dengan menggunakan bicu mengangkat.
cement dump bailertimba tuang simenKejuruteraanTiadaTimba untuk menuang buburan simen ke dalam telaga secara berkelompok dan terkawal.
buffet servicesajian bufetPentadbiran PerniagaanTiadaSajian yang hanya memerlukan pramusaji menuang air sejuk atau panas, sementara makanan diambil sendiri oleh pelanggan di meja hidangan dan pembayaran dibuat setelah makan.
casting slipgeluh tuangKesenianTiadaCecair tanah yang digunakan dalam proses menuang seramik.
buspersonpembantu pramusajiPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang bertanggungjawab membersihkan sisa-sisa makanan, menuang air di atas meja dan meletakkan sudu, garpu dan pisau untuk pelanggan.
busboypembantu pramusajiPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang bertanggungjawab membersihkan sisa-sisa makanan, menuang air di atas meja dan meletakkan sudu, garpu dan pisau untuk pelanggan.
123

Kembali ke atas