consomme | konsome | Sosiologi | Tiada | Sup daripada air rebusan daging yang tidak mengandungi lemak atau minyak yang boleh dihidang panas, sejuk, biasa atau pekat. |
consomme | konsome | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sup daripada air rebusan daging yang tidak mengandungi lemak atau minyak yang boleh dihidang panas, sejuk, biasa atau pekat. |
mayonnaise a la Russia | mayones Rusia | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Mayones yang dicampur air rebusan daging dengan bahan perasa utama iaitu cuka taragon. |
household stock | air rebusan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Air daripada rebusan tulang, reja-reja daging, ikan dan sayur. |
stock | stok; saham; kalau | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 4. Kaldu: Cecair daripada penstewan tulang, daging, ikan, sayur dan lain-lain sebagai bahan asas sup, kuah dan sebagainya.,5. Air rebusan daripada tulang, reja-reja daging, ikan dan sayur. |
stock | pati | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Cecair rebusan tulang, daging, ikan, atau sayur yang mengandungi bahan larut air terekstrak terutama mineral dan digunakan sebagai ramuan asas sup, kuah atau sos. Pati boleh juga dikeringkan dalam bentuk pes dan serbuk. |