acacia | akasia | Farmasi | Farmaseutik | Gam semula jadi daripada pokok Akasia, iaitu tumbuhan daripada famili Leguminosae yang didapati tumbuh di kawasan tropika dan subtropika. Biasanya digunakan sebagai agen pengemulsian bagi emulsi minyak dalam air, pengampai, penggel, penstabil, pembuih dan pemekat. |
acacia | akasia | Geografi | Tiada | Suatu genus tumbuhan daripada famili Leguminosae yang didapati dalam rantau tropika dan sub-tropika. |
acacia | akasia | Kimia | Tiada | Tiada |
acacia | akasia | Pertanian | Tiada | Tiada |
acacia | akasia | Pentadbiran Perniagaan | Sains dan Teknologi Makanan | Tiada |
acacia | akasia | Kimia | Tatanama Kimia | Tiada |
acacia gum | gam akasia | Pentadbiran Perniagaan | Sains dan Teknologi Makanan | Tiada |
acacia gum | gam akasia | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Lihat gam arabik. |
gum | gam | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Kumpulan bahan eksudat tak meruap dan likat yang diperolehi daripada tumbuh-tumbuhan, terutamanya daripada bahagian batang. Bahan ini larut atau mengembang dalam air dan terdiri daripada sebatian polisakarida yang kompleks. Misalnya, gam akasia diperoleh daripada tumbuhan genus Astragalus. Gam larut dalam air membentuk larutan koloid yang pekat, tetapi tidak larut dalam pelarut organik. |
arabic gum | gam arabik | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Gam yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai tindak balas terhadap sesuatu rangsangan seperti kecederaan. Gam ini didapati daripada kulit pokok Acacia senegal. Gam ini biasanya tidak begitu likat dan tidak mudah menjadi gel. Gam arabik biasanya digunakan dalam pengeluaran minuman dan makanan seperti halwa, jeli, gam kunyah, dan aiskrim. Sinonim gam akasia. |