batter spread | rebakan bater | Sosiologi | Tiada | Kebolehan adunan bater untuk merebak dengan rata di dalam kuali apabila bater tersebut dituangkan dengan kuantiti tertentu. |
batter | bater | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Adunan daripada campuran tepung, telur, susu atau air untuk menyalut daging atau sayur-sayuran sebelum digoreng. Bater boleh bersifat manis atau savouri dengan penambahan rempah, herba, gula, garam dan perisa tertentu. Istilah ini didapati daripada perkataan Perancis, iaitu battre yang bermaksud memukul kerana proses penghasilan bater melibatkan pemukulan dan pengocakan yang kuat. |
dropout batter | bater jejemput | Sosiologi | Tiada | Bater yang biasanya terdiri daripada dua bahagian tepung dan satu bahagian cecair, supaya kelikatannya sesuai untuk dijemput dengan tangan atau sudu dengan tidak meleleh . |
flour batter | bater tepung | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bater daripada tepung dan lemak yang dipukul. |
sugar batter | bater gula | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bater daripada gula kastor yang dipukul bersama lemak. |
fritter | bater pekat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Adunan daripada tepung, telur, air dan garam yang lebih pekat daripada bater, untuk menyalut buah-buahan atau sayur-sayuran sebelum digoreng. |
fritter | bater pekat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Adunan daripada tepung, telur, air dan garam yang lebih pekat daripada bater, untuk menyalut buah-buahan atau sayur-sayuran sebelum digoreng. |
batter | bater | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Adunan cair yang terbentuk daripada campuran tepung, cecair serta ramuan lain seperti telur dan susu yang digunakan untuk membuat kek, mufin dan sebagainya. Bater juga digunakan untuk menyalut makanan sebelum digoreng. |
batter | pemukul (P.JAS, SUK) | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Bater: Adunan daripada tepung, telur, susu atau air, yang lebih cair daripada bater pekat untuk menyalut daging atau sayur-sayuran sebelum digoreng. |
batter | pemukul (P.JAS, SUK) | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Bater: Adunan daripada tepung, telur, susu atau air, yang lebih cair daripada bater pekat untuk menyalut daging atau sayur-sayuran sebelum digoreng. |