Maklumat Kata

Kamus Bahasa Inggeris



Definisi : vi; ~ out, (sl) jadi /bacul, takut/. (Kamus Inggeris-Melayu Dewan)


Definisi : n 1. domestic fowl, ayam; ~ and egg situation, kes yg mana datang dulu, ayam atau telur; count o’s ~s before they are hatched, burung terbang dipipiskan lada; 2. cooked flesh of domestic fowl, (daging) ayam; 3. coward, (sl) pengecut, penakut, bacul; (Kamus Inggeris-Melayu Dewan)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata chicken


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
chicken consommekonsome ayamPentadbiran PerniagaanTiadaKonsome yang ditambah cincangan kepak atau leher ayam.
chicken Fricasseeayam FricasseePentadbiran PerniagaanTiadaMasakan ayam tanpa tulang dan kulit yang dimasak dengan bawang, cendawan dan sos velute.
chicken Marengoayam MarengoPentadbiran PerniagaanTiadaMasakan ayam dengan campuran sos tomato, sos Sepanyol dan cendawan.
chicken Marylandayam MarylandPentadbiran PerniagaanTiadaAyam goreng bersadur serbuk roti yang dihidang bersama pisang goreng, epal goreng, cucur jagung dan sos velute.
chicken pot piepai ayamPentadbiran PerniagaanTiadaMasakan ayam yang menggunakan potongan kiub daging sepaha bawah dengan campuran puri tomato, sos perang dan sayuran, dibakar di dalam ketuhar selama dua jam sebelum dihidang.
chicken veloutevelute ayamPentadbiran PerniagaanTiadaVelute daripada kaldu ayam yang direneh selama lebih kurang dua jam dan dicampur roux sehingga pekat.
chicken brothbrot InggerisPentadbiran PerniagaanTiadaSup istimewa Inggeris.
chicken chasseurayam chasseurPentadbiran PerniagaanTiadaMasakan ayam yang menggunakan sos tomato, bawang cincang, bawang putih, demi-glas dan cendawan di dalam periuk yang bertutup dengan haba yang rendah.
chicken a la Kievayam ala KievPentadbiran PerniagaanTiadaMasakan ayam pada bahagian dada dan kepak yang diintikan mentega, bawang putih, daun kucai, garam dan lada sulah, disadur dengan telur dan serbuk roti sebelum digoreng.
chicken a la Kingayam ala KingPentadbiran PerniagaanTiadaMasakan ayam pada bahagian dada tanpa tulang dan kulit yang dimasak dengan krim dan cendawan.
1234567

Kembali ke atas