cost of food sold | kos makanan dijual | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kos perbelanjaan makanan untuk dijual. |
cost of beverage sold | kos minuman dijual | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kos bahan minuman untuk dijual sahaja. |
Cost f Goods Sold (C.O.G.S) | Kos Barang Dijual (K.B.D) | Pentadbiran | Tiada | Kos barang sedia ada untuk dijual. |
member short sale ratio | nisbah jualan pendek ahli | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Perbandingan jumlah syer dijual pandak oleh ahli pasaran saham dengan jumlah syer yang dijual pandak secara keseluruhan dan menjadi petunjuk arah aliran pasaran. Semakin tinggi nisbah ini semakin bearis pasaran dan sebaliknya. |
cost of beverage used | kos minuman diguna | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kos bahan penyediaan minuman sama ada untuk dijual atau yang tidak dapat dijual. |
manufacturer's selling price clause | fasal harga jualan pengilang | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Nilai barangan siap yang belum dijual pada harga yang boleh dijual semasa berlakunya kerugian. |
margin securities | sekuriti margin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sekuriti yang boleh dibeli dan/atau dijual bagi sesuatu akaun margin mengikut undang-undang dan sekuriti ini hanya layak dibeli dan/atau dijual dengan margin. |
protected variety | varieti terlindung | Pertanian | Agronomi | Varieti yang telah di senaraikan oleh pihak berkuasa supaya tidak boleh bertukar tangan; dijual beli atau dibawa keluar negara. Iia tertaklut kepada hak pembaik baka. Contohnya bijibeneh betik eksotika (F1) tidak boleh dijual di luar negara. |
minimally process | proses minimum | Pertanian | Agroteknologi | Proses yang melibatkan penghasilan bahan-bahan pertanian secara minimum supaya dapat dijual atau dimakan secara terus oleh pengguna. Contohnya, buah-buahan dan sayur-sayuran yang diproses dengan hanya membuangkan kulitnya sahaja dan dipotong, kemudiannya dibalut dengan plastik supaya dapat dijual terus kepada pengguna. Proses minimum dilakukan bertujuan untuk membolehkan buah-buahan atau sayur-sayuran itu dapat dimakan secara terus dan segar, serta mempunyai citarasa. Selain itu, ia juga bertujuan untuk memanjangkan tempoh hayat bahan makanan tersebut, memudahkan untuk dicelur dan ditambah bahan perisa seperti cuka. |
cost of goods sold | kos barang dijual | Ekonomi | Tiada | Tiada |