confectionary | kedai gula-gula | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kedai yang menjual manisan atau gula-gula dan kadang kala kandi dan aiskrim. |
confectioner | pembuat gula-gula | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Orang yang membuat manisan atau gula-gula dan kadang kala kandi dan aiskrim. |
confectionery | konfeksioneri | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Kumpulan manisan yang kaya dengan gula dan karbohidrat. Konfeksi terbahagi kepada dua pengelasan, iaitu konfeksi reroti dan konfeksi gula. Konfeksi reroti atau konfeksi tepung merangkumi pastri manis, kek dan produk sepertinya. Konfeksi gula termasuk gula-gula, gula berkacang, coklat, gula getah, manisan dan produk konfeksi lain yang diperbuat daripada gula sahaja. |
lolly | gula-gula | Pendidikan | Tiada | Tiada |
lolly | gula-gula | Ekonomi | Tiada | Tiada |
bonbon bowl | cepu gula-gula | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
confection | konfeksi | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Pepejal lembik bak gula-gula untuk memasukkan bahan-bahan berubat, untuk tujuan awetan atau memberikan bentuk yang lebih mudah.,2. Masakan biasanya kuih atau cairan yang manis rasanya. |
confection | konfeksi | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Sebarang proses pembuatan halwa atau manisan seperti gula-gula, makanan awetan dan karamel. |
automatic vending service | servis mesin automatik | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Servis makanan yang makanan dan minumannya dikeluarkan oleh mesin seperti sandwic, coklat, gula-gula dan minuman sejuk dan panas. |
stearin | stearin | Kimia | Tiada | Sebatian organik, formula C3H5(C17H35COO)3, takat lebur 71.6°C, berbentuk hablur atau serbuk yang tidak berwarna, tidak toksik, mudah terbakar, larut di dalam alkohol, kloroform dan karbon disulfida. Stearin diperoleh daripada penyabunan lemak, sebatian ini digunakan untuk membuat sabun, lilin, gula-gula dan pelekat. |