Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata masak;

Puisi
 

Asam jawa terlalu masak,
     Masak tak boleh dijeruk lagi;
Hati saya terlalu rosak,
     Rosak tak boleh dipujuk lagi.


Lihat selanjutnya...(145)
Peribahasa

Dibalik-balik bagai memanggang.

Bermaksud :

Difikirkan masak-masak.

 

Lihat selanjutnya...(62)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ripemasakPertanianAgronomi

 Keadaan hasil tanaman seperti buah dan ubi yang telah matang dan sesuai dimakan. Hasil ini mempunyai ciri yang boleh dikenal pasti sebagai hasil yang masak melalui warna, bau dan rasa.  Contohnya, buah durian yang masak berwarna hijau kekuning-kuningan dan berbau harum. Terdapat beberapa jenis buah seperti nanas dan betik yang boleh dipetik sebelum masak di pokok tetapi masak setelah disimpan dalam tempoh tertentu.

ripeningperanumanMakanan dan PemakananTeknologi MakananProses perubahan buah daripada keadaan belum masak kepada keadaan masak. Proses ini berlaku di atas pokok atau selepas dipetik, hasil daripada beberapa proses fisiologi atau biokimia yang memperlihatkan urutan perubahan warna, tekstur, aroma dan rasa. Proses ini akhirnya menghasilkan buah yang boleh dimakan.
cook-freeze foodmakanan masak-sejuk bekuMakanan dan PemakananTeknologi MakananMakanan sudah masak dan disejukbekukan segera dengan teknik pempasteuran pada suhu � 18oC. Makanan ini disimpan pada suhu yang sama dan perlu dinyahbeku sebelum dipanaskan pada suhu lebih daripada 70oC untuk dihidang. Lihat juga makanan masak dingin.
blotchy ripeningkemasakan sopakPertanianAgronomi

Berkaitan dengan keadaan buah yang masak tidak secara menyeluruh. Contohnya, buah tomato yang sebahagian buah sudah sempurna masak tetapi terdapat bahagian lain yang masih tidak masak. Keadaan ini berlaku akibat gangguan fisiologi yang disebabkan oleh cuaca mendung, kelembapan, kelebihan nitrogen dan kekurangan kalium.

cook-chillmasak-dinginMakanan dan PemakananMakananKaedah pengawetan makanan yang telah lengkap dimasak akan disejukkan dengan cepat pada suhu 3°C dan selalunya dilakukan di dapur berpusat. Dengan menggunakan kaedah masak-dingin ini, makanan boleh disimpan tidak lebih dari tiga hari sebelum dipanaskan semula untuk sedia dimakan. Contoh makanan masak-dingin ialah makanan panas yang dihidangkan di dalam kapal terbang.
third cooktukang masak pangkat bawahanPentadbiran PerniagaanTiadaTukang masak yang melakukan lebih banyak kerja penyediaan awal daripada memasak.
slow cookerperiuk masak perlahanPerkakas elektrik domestikTiadaPeriuk yang masak secara perlahan.
second cooktukang masak pangkat keduaPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang menjalankan kerja masak-memasak.
rare (a stage in cooking)setengah masakPentadbiran PerniagaanTiadaMakanan yang tidak dimasak sepenuhnya atau separuh masak.
cookerpemasak; dapur; alat masakPentadbiran PerniagaanTiada1. Pemasak: Orang yang memasak atau terlibat dalam proses memasak makanan.,2. Alat untuk memasak.,Alat masak: Peranti, periuk belanga dan peralatan lain untuk memasak.
12345678910...

Kembali ke atas