rice | beras; nasi; padi | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Beras: Padi yang sudah ditumbuk atau diproses dan kulitnya telah terkupas.,2. Nasi: Beras yang telah ditanak atau dikukus.,3. Padi: Sejenis tumbuhan rumput yang buahnya dijadikan beras. |
cucumber pickle | acar timun; jeruk timun | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Acar timun: Timun yang diasamkan dengan cuka untuk dimakan dengan nasi. 2.,Jeruk timun: Timun yang diasamkan atau diasinkan dengan cara peram. |
entremetier | jurumasak; bahagian sayur-mayur | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Jurumasak: Orang yang memasak di bahagian sayur-mayur. 2. Bahagian sayru-sayuran: Bahagian yang menyediakan sup, sayuran dan hidangan daripada nasi dan kentang. |
cup | cawan; lengkung; mangkuk;; piala (P.JAS) | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Cawan: Bekas minuman berbentuk mangkuk yang terbuka, biasanya mempunyai pemegang, tapak dan dasar.,2. Mangkuk: Bekas yang dalam daripada tembikar dan lain-lain mengisi lauk-pauk, nasi dan lain-lain. |