Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[peng.é.mul.si] | ڤڠايمولسي

Definisi : 1. bahan kimia yg ditambahkan kpd bahan lain dlm keadaan emulsi, spt makanan, utk mengekalkan keadaan emulsi bahan ini supaya tekstur, warna, rasa dsb tidak berubah, mis lesitin dlm marjerin; 2. alat, spt mesin pengisar utk membuat emulsi secara mengaduk atau menggoncang campuran dua atau lebih cecair. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[peng.é.mul.si] | ڤڠايمولسي

Definisi : 1 bahan kimia yg ditambahkan pd bahan lain (dlm keadaan emulsi), spt makanan, mis marjerin, utk mengekalkan keadaan emulsi bahan tsb supaya tekstur, warna, rasa dsb tidak berubah. 2 alat, spt mesin pengisar, utk membuat emulsi secara mengaduk atau menggoncang campuran tsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pengemulsi


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
emulsifierpengemulsiMakanan dan PemakananMakananBahan aditif yang digunakan untuk menstabilkan dua bahan yang tak terlarut campur. Pengemulsi terdiri daripada bahagian larut air dan larut lemak. Contoh pengemulsi ialah lesitin dan monogliserida.
emulsifierpengemulsiMakanan dan PemakananTeknologi MakananAditif yang membolehkan dua cecair atau fasa tak larut campur seperti minyak dan air untuk bercampur dan membentuk emulsi. Bahan ini mengandungi satu hujung hidrofilik dan satu hujung lipofilik yang membolehkannya mengikat bersama kedua-dua cecair ini. Pengemulsi berfungsi sebagai agen pembentuk kompleks, agen penyerak, pengawal penghabluran, agen pembasah dan pelincir. Pengemulsi digunakan dalam makanan seperti ais krim, margerin dan sos salad. Contoh, lesitin, gam xantan, dan monogliserida.
emulsifierpengemulsiVeterinarTiadaBahan yang menukarkan globul lemak bersaiz besar kepada saiz yang lebih kecil dan halus (kilomikron). Ia bertujuan untuk meningkatkan luas permukaan lemak supaya mudah bertindak balas dengan enzim lipase dan sekali gus meningkatkan nilai cerna dan penyerapan lemak. Contoh bahan pengemulsi ialah lesitin dan garam hempedu.
emulsionemulsiKejuruteraanKejuruteraan KimiaCampuran stabil yang terdiri daripada dua cecair tak boleh campur atau lebih yang wujud dalam bentuk apungan di dalam suatu pengemulsi pada kepekatan yang sangat rendah. Terdapat dua fasa di dalam pengemulsi, iaitu fasa berterusan dan fasa terserak.
emulsifierpengemulsiKomunikasi MassaTiadaTiada
emulsifierpengemulsiPerhutananTiadaTiada
emulsifierpengemulsiPerubatanTiada1. Agen yang digunakan untuk menghasilkan emulsi.
emulsifierpengemulsiKejuruteraanTiadaTiada
emulsifierpengemulsiKimiaTiada2. Radas dengan alat pemutar atau pengaduk yang digunakan untuk menghasilkan emulsi.
emulsifierpengemulsiPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
1234567

Kembali ke atas