Maklumat Kata
Kamus Bahasa Melayu
penggaraman
[peng.ga.ra.man] |
ڤڠݢارمن
Definisi :
perihal atau proses membuat (membubuh) garam.
(Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata
penggaraman
Juga ditemukan dalam:
Kamus Bahasa Melayu
(2)
Kamus Bahasa Inggeris
(1)
Istilah MABBIM
(4)
Istilah Bahasa Melayu
(11)
Perkhidmatan +
Korpus
e-Tesis
e-Jurnal
e-Kamus
e-Borneo
e-Seminar
i-Pintar
Istilah Bahasa Melayu
Istilah Sumber
Istilah Sasar
Bidang
Subbidang
Huraian
salting
penggaraman
Kimia
Tiada
Tiada
salting
penggaraman
Pentadbiran Perniagaan
Tiada
Proses membuat atau membubuh garam pada sesuatu bahan.
salting
penggaraman
Makanan dan Pemakanan
Teknologi Makanan
Proses mengawet bahan makanan dengan menggunakan garam biasa atau natrium klorida. Natrium klorida akan menepukan kandungan air dalam bahan makanan dan dapat mengelakkan kerosakan akibat mikroorganisma terutamanya bakteria.
salting
penggaraman
Makanan dan Pemakanan
Makanan
Proses mengawet makanan dengan menggunakan garam kering. Contoh makanan yang digaramkan ialah ikan masin dan sayur-sayuran seperti kubis.
salting out
penggaraman
keluar
Geologi
Tiada
Tiada
salting out
penggaraman
keluar
Perubatan
Tiada
Tiada
salting out
penggaraman
keluar
Pentadbiran Perniagaan
Tiada
Tiada
salting in
penggaraman
laut
Pentadbiran Perniagaan
Tiada
Tiada
salting out
penggaraman
keluar
Kimia
Biokimia
Pengurangan kelarutan sesuatu pepejal atau cecair organik di dalam air dengan cara menambahkan garam, biasanya natrium klorida ke dalam larutan akueus zat tersebut. Ion-ion garam terlarut akan menarik dan mengikat molekul air menyebabkan berkurangan kelarutan molekul zat terlarut dan berlakunya pemendakan.
fermented fish
ikan pekasam
Perikanan
Tiada
Ikan kecil dan sederhana besar yang biasanya mempunyai kurang nilai komersial, yang dijeruk dengan garam dan diperam selama beberapa minggu kadangkala sehingga bertahun-tahun. Proses
penggaraman
membantu menghasilkan populasi bakteria baik dan menghapuskan mikroorganisma yang menyebabkan ikan menjadi busuk. Ikan pekasam biasanya diperbuat daripada ikan yang mempunyai banyak tulang dan setelah dijeruk, tulang-tulang kecil akan menjadi rapuh, lembut dan boleh dimakan. Ikan pekasam perlu dimasak terlebih dahulu sebelum dimakan.
1
2
Kembali ke atas
Thanks for clicking. That felt good.
Close
Borang Maklum balas Carian PRPM
@DBP
Malaysia
Pelawat PRPM
@DBP
Malaysia yang dihormati,
Kami sedang berusaha untuk meningkatkan perkhidmatan Carian PRPM
@DBP
Malaysia ini. Komen, pandangan, kritikan dan cadangan tuan/puan sangat kami hargai. Mohon berikan maklum balas seperti berikut :
1. Antara muka pengguna.
2. Domain atau kluster maklumat serta kandungan maklumat.
3. Kepantasan carian.
4. Pandangan dan cadangan keseluruhan.
5. Alamat e-mel atau nombor telefon.
*
Sila tunggu sebentar...