aftertaste | rasa kesan | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Rasa yang tertinggal di pangkal lidah setelah makanan atau bahan tertentu ditelan. Atribut rasa kesan sering digunakan dalam penilaian uji rasa makanan. Contohnya, pemanis stevia memberikan rasa manis diikuti rasa kelat. |
umami | umami | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Perihal rasa selain rasa manis, masam, pahit dan masin. Umami berasa savouri seperti stok atau berdaging dan dikaitkan dengan garam daripada asid amino yang spesifik terutamanya monosodium glutamat. Rasa umami terdapat dalam makanan seperti kicap dan keju parmesan. |
allspice | rempah tiga rasa | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Beri berwarna merah atau perang yang mempunyai tiga campuran rasa iaitu rasa kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pala |
taste | rasa; cita rasa | Ekonomi | Tiada | Tiada |
taste | rasa; cita rasa | Perubatan | Tiada | Deria hasil sentuhan larutan dengan lidah. |
taste | rasa; cita rasa | Perubatan | Tiada | Tiada |
taste | rasa; cita rasa | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
taste | rasa; cita rasa | Kesenian | Tiada | Tiada |
saltiness | kemasinan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Perihal rasa seperti rasa garam. |
palatable | serasi rasa | Farmasi | Tiada | Sesuai dengan selera atau rasa dan mempunyai rasa yang menyenangkan. |