Maklumat Kata
Kamus Bahasa Melayu
renet
[ré.nét] |
رينيت
Definisi :
(rénét) bahan yg digunakan utk mengentalkan susu, terutamanya dlm pembuatan keju.
(Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata
renet
Juga ditemukan dalam:
Kamus Bahasa Melayu
(1)
Kamus Bahasa Inggeris
(2)
Istilah MABBIM
(2)
Istilah Bahasa Melayu
(12)
Khidmat Nasihat
(2)
Perkhidmatan +
Korpus
e-Tesis
e-Jurnal
e-Kamus
e-Borneo
e-Seminar
i-Pintar
Istilah Bahasa Melayu
Istilah Sumber
Istilah Sasar
Bidang
Subbidang
Huraian
rennet
renet
Makanan dan Pemakanan
Makanan
Sejenis enzim yang diekstrak secara tradisional daripada perut anak lembu.
Renet
juga boleh didapati daripada sumber lain seperti mikroorganisma dan tumbuh-tumbuhan.
Renet
digunakan untuk mengentalkan protein susu dalam proses pembuatan keju.
rennet
renet
Sosiologi
Tiada
Tiada
rennet
renet
Perubatan
Tiada
Tiada
rennet
renet
Pentadbiran Perniagaan
Tiada
Bahan yang digunakan untuk membuat dadih dalam perusahaan membuat keju.
fungal-rennet
renet
kulat
Pentadbiran Perniagaan
Tiada
Tiada
rennet coagulability
kebolehgumpalan
renet
Veterinar
Tiada
Tiada
rennet-curd cheese
keju dadih
renet
Perubatan
Tiada
Tiada
hard rennet-curd cheese
keju dadih-
renet
keras
Sosiologi
Tiada
Tiada
whey
wei
Makanan dan Pemakanan
Teknologi Makanan
Bahagian berair atau baki susu yang tinggal selepas pengasingan kasein dan lemak susu oleh tindakan
renet
atau asid, dalam pembuatan keju atau kasein. Wei mengandungi lebih kurang 1% protein, laktosa, vitamin larut air, mineral, dan air.
curdle
mendadih
Makanan dan Pemakanan
Makanan
Proses pembentukan ketulan kecil yang terampai daripada bahan yang asalnya cecair. Contoh, susu mendadih apabila ditambah enzim
renet
semasa pembuatan keju.
1
2
Kembali ke atas
Thanks for clicking. That felt good.
Close
Borang Maklum balas Carian PRPM
@DBP
Malaysia
Pelawat PRPM
@DBP
Malaysia yang dihormati,
Kami sedang berusaha untuk meningkatkan perkhidmatan Carian PRPM
@DBP
Malaysia ini. Komen, pandangan, kritikan dan cadangan tuan/puan sangat kami hargai. Mohon berikan maklum balas seperti berikut :
1. Antara muka pengguna.
2. Domain atau kluster maklumat serta kandungan maklumat.
3. Kepantasan carian.
4. Pandangan dan cadangan keseluruhan.
5. Alamat e-mel atau nombor telefon.
*
Sila tunggu sebentar...