yoghurt | yogurt | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Hasil kental yang diperoleh dengan menapai susu prasteur atau susu skim yang telah diinokulasi dengan kultur organisma seperti Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus atau Streptococcus lactis pada suhu 40oC selama 3�4 jam. Yogurt merupakan hasil perantaraan dalam proses pembuatan keju dan susu kultur. |
yoghurt | yogurt | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Susu pekat dan masam hasil penapaian susu untuk kek atau desert atau dimakan begitu sahaja. |
yoghurt | yogurt | Veterinar | Tiada | Susu pekat dan masam hasil penapaian susu untuk kek atau desert atau dimakan begitu sahaja. |
yoghurt | yogurt | Perubatan | Tiada | Susu pekat dan masam hasil penapaian susu untuk kek atau desert atau dimakan begitu sahaja. |
yoghurt | yogurt | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Susu pekat dan masam hasil penapaian susu untuk kek atau desert atau dimakan begitu sahaja. |
yoghurt | yogurt | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Susu pekat dan masam hasil penapaian susu untuk kek atau desert atau dimakan begitu sahaja. |
yoghurt | yogurt | Farmasi | Bioteknologi Farmasi | Produk yang dihasilkan melalui proses penapaian susu dengan menambahkan dua kultur bakteria, iaitu Lactobacillus bulgaricus dan Streptococcus thermophilus |
diabetic yoghurt | yogurt diabetes | Veterinar | Tiada | Tiada |
natural yoghurt | yogurt asli | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
fruit yoghurt | yogurt buah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |