Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dioksidakan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
oxidizeddioksidakanKimiaTiadaTiada
chromogenkromogenPerubatanTiada1. Sebatian yang membentuk sebatian berwarna apabila dioksidakan.,2. Bahan yang dapat ditukarkan menjadi pencelup.,3. Bakteria yang menghasilkan pigmen.
antioxidantpengantiosidaKimiaBiokimiaSebatian, biasanya sebatian organik yang lebih mudah dioksidakan jika dibandingkan dengan satu bahan yang lain. Oleh itu, sebatian organik ini dapat merencatkan pengantioksidaan bahan kedua apabila kedua-dua bahan itu dicampurkan.
oxidized starchkanji teroksidaMakanan dan PemakananTeknologi MakananKanji yang dioksidakan oleh peroksida, klorin, permanganat dan sebagainya. Kanji teroksida digunakan untuk mengubah kelikatan, kejernihan dan kestabilan pes seperti dalam pembuatan sos.
cysteinesisteinaBioteknologiTiadaAsid amino yang mengandungi sulfur dan dapat dioksidakan kepada sistina. Asid amino ini menyumbang kepada struktur sekunder dan tertier protein melalui pembentukan titian disulfida antara dua molekul sisteina dalam rantai polipeptida yang sama atau yang bersebelahan. HSCH2CH(NH2)COOH sisteina
volatile solidpepejal meruapKejuruteraanTiadaPepejal yang terlarut atau terampai dan boleh dioksidakan kepada karbon dioksida pada suhu 55°C.
vinegar productionpenghasilan cukaBioteknologiTiadaFermentasi oksidatif menggunakan larutan cair etanol yang dioksidakan menjadi asid dan air oleh Acetobacter dengan kehadiran oksigen atau udara. Kebanyakan penghasilan cuka melibatkan strain bakteria yang menunjukkan toleransi terhadap kepekatan cuka yang tinggi.
aldonic acidasid aldonikKimiaTiadaAsid monokarboksilat dari aldosa, yang gugus aldehidnya telah dioksidakan menjadi gugus karboksil.
nitrificationpenitritanBiologiEkologiPengoksidaan garam ammonium untuk menghasilkan nitrit. Nitrit yang terhasil kemudiannya dioksidakan kepada nitrat oleh bakteria tanah.
fermentationpenapaianMakanan dan PemakananTeknologi MakananProses metabolisme karbohidrat atau sebatian berkaitan yang dioksidakan dengan pembebasan tenaga tanpa kehadiran penerima elektron luaran. Dalam penapaian, penerima elektron akhir terdiri daripada sebatian organik yang dihasilkan daripada pemecahan karbohidrat. Makanan seperti budu, kicap dan tempe melalui proses ini dengan menggunakan mikroorganisma. Sinonim fermentasi.
1234

Kembali ke atas