Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.na.paian] | ڤناڤاين

Definisi : 1. = petapaian sj periuk besar tempat membuat tapai; 2. (Kim) penguraian (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.na.paian] | ڤناڤاين

Definisi : 1 perbuatan atau proses membuat tapai. 2 ist tindak balas kimia yg melibatkan penguraian molekul organik oleh sesuatu bahan spt ragi (kulat, enzim) menjadi bahan yg lebih ringkas. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata penapaian


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
batch fermentationpenapaian kelompokFarmasiBioteknologi FarmasiKaedah untuk menghasilkan bahan biofarmaseutik berskala industri. Penapaian kelompok menggunakan medium pertumbuhan steril yang diinokulasi dengan mikroorganisma tanpa menambah nutrien sehingga hasil penapaian dituai. Banding penapaian selanjar.
rumen fermentationpenapaian rumenVeterinarPraklinikalPencernaan dalam rumen oleh mikrob seperti bakteria dan protozoa yang menghasilkan enzim; selulase untuk mencerna selulos. Penapaian rumen berlaku dalam persekitaran anaerobik. Contohnya; penapaian karbohidrat dalam makanan ruminan. Hasil daripada penapaian karbohidrat ini ialah asid lemak ruap.
fed-batch fermentationpenapaian bersuapFarmasiBioteknologi FarmasiKaedah penapaian kelompok yang diubah suai dengan menambah substrat secara terkawal untuk mengoptimumkan kadar pertumbuhan mikroorganisma dan mengelakkan metabolisme berlebihan dalam bioreaktor, contohnya, dalam penghasilan penisilin. Lihat juga penapaian kelompok.
continuous fermentationpenapaian selanjarFarmasiBioteknologi Farmasipenapaian selanjar; Id. fermentasi sinambung) Kaedah untuk menghasilkan bahan biofarmaseutik berskala industri dengan menggunakan medium pertumbuhan steril yang diinokulasi dengan mikroorganisma. Kultur dikekalkan pada fasa pertumbuhan eksponen dengan menambah medium baharu secara berterusan bagi menggantikan ampaian sel yang dituai keluar daripada bioreaktor. Banding penapaian kelompok.
sludge digestionpencernaan enap cemarKejuruteraanTiadaPenguraian enap cemar anaerob yang biasanya terbahagi kepada dua peringkat, iaitu peringkat penapaian asid dan penapaian metana.
butyric fermentationpenapaian butirikKimiaTiadaPenapaian gula dan kanji melalui fermen pembelahan, seperti Bacillus butylicus yang mengakibatkan pembentukan asid butirik.
stormy fermentationpenapaian ributBiologiMikrobiologiPenapaian proteolipid susu oleh mikroorganisma yang menghasilkan banyak buih dan gelombang angin.
precision fermentationpenapaian jituSTEMTiadaPenapaian terkawal yang digunakan untuk menghasilkan bahan makanan tertentu. Proses ini melibatkan penggunaan mikroorganisma yang biasanya direka bentuk secara genetik untuk menapai substrat dan menghasilkan sebatian yang dikehendaki serta boleh digunakan dalam pelbagai aplikasi makanan.
aerobic fermentationpenapaian aerobikKejuruteraanKejuruteraan KimiaPenapaian oleh bakteria atau mikroorganisma yang memerlukan oksigen secara langsung.
anaerobic fermentationpenapaian anaerobikKejuruteraanKejuruteraan KimiaPenapaian oleh bakteria atau mikroorganisma yang mendapatkan bekalan oksigen secara tidak langsung daripada karbohidrat atau sumber karbonnya.
12345678910...

Kembali ke atas